IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung обмисля втора локация за американския си завод за чипове

Инвестицията е на стойност 17 млрд. евро

12:51 | 16.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Samsung Electronics обмисля втора локация в Тексас за своя американски завод за чипове на стойност 17 млрд. евро – голям проект, който може да отговори на притесненията на Съединените щати за сигурността на чиповете, докато самата компания разширява своите възможности, пише Bloomberg.

Корейската компания разглежда друго място от предварително обявеното за експанзия на базата ѝ в Остин, сочат документи, подадени към местните власти. Ако това се случи, Samsung ще започне строеж в окръг Уилямс около първото тримесечие на 2022 г., като целта е да се започне производство през последните три месеца на 2024 г.

Samsung претегля възможностите за завод в САЩ, надявайки се да спечели повече американски клиенти и да свие пропастта между себе си и лидера в индустрията Taiwan Semiconductor Manufacturing. Компанията води преговори за изграждане на завод в Остин, Тексас, където да прави чипове с 3-нанометрова технология, твърдят източници, запознати с въпроса.

Планът включва добавянето на 7 млн. квадратни фута ново пространство към кампуса в Остин, където компанията има свои операции от десетилетия. Тя е готова да инвестира 17 млрд. долара и да създаде 1800 работни места през първите десет години, показва проучване за икономическото влияние, подготвено от местен консултант. Всичко това е повторено и в документите за окръг Уилямсън, който се намира на север от Остин.

Samsung се възползва от усилията на американското правителство да обуздае нарастващата икономическа мощ на Китай и да върне у дома част от най-развитите си производители, които през последните десетилетия гравитират около Азия. През юни президентът Джо Байдън изложи план за подсигуряване на важните вериги на доставките на страната, включително предложи отпускането на 52 млрд. долара за засилване на вътрешното производство на чипове.

Надеждата е, че такава производствена база в САЩ ще подкрепи местния бизнес, американската индустрия и дизайна на чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още