IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в британския строителен сектор нарасна най-слабо от септември

Мрачните бизнес перспективи и влошените потребителски нагласи са ограничили повишението на PMI индекса

12:57 | 06.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Samsul Said/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samsul Said/Bloomberg

Ръстът на активността в британския строителен сектор се е забавил значително през миналия месец, като показателят е записал най-слабото си повишение от септември 2021 г., докато опасенията за икономическите перспективи натежаха, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в строителството на S&P Global е намалял от 56,4 пункта през май до 52,6 пункта през юни - значително по-голям спад от прогнозирания от икономисти, анкетирани от медията, които очакваха средно 55 пункта.

Спадът се определя от понижение в жилищния компонент под нивото от 50 пункта - разделящо ръста от спада - за пръв път от май 2020 г. Строителството на бизнес имоти също "е преминало през значителна загуба на инерция".

"Мрачните бизнес перспективи в Обединеното кралство и влошаващото се потребителско търсене заради кризата с издръжката на живот сложи спирачка на ръста на строителството през юни", каза икономическият директор на S&P Global Тим Мур.

Данните обаче контрастират на по-стабилната картина на икономиката като цяло. Общият PMI индекс, обединяващ данните за секторите на услугите, производството и строителството - е нараснал до 53,6 пункта спрямо нивото от май от 53,4 пункта.

В същото време поръчките в строителството са записали умерен ръст, въпреки че някои компании са посочили, че има липса на нова работа заради несигурността и опасенията от инфлация.

Прогнозите на Английската централна банка (АЦБ) са инфлацията във Великобритания да надвиши 11% в края на годината.

По-рано през деня главният икономист на АЦБ Хю Пил посочи, че ако се наложи, той би подкрепил по-голямо лихвено повишение от предпочитания до момента размер от 25 базисни пункта.

"Изявлението ми отразява както готовността ми да предприемем по-бърз темп на затягане от досегашния, така и желанието едновременно да се наблегне на условността за такава промяна", обясни Пил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още