Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Адвокат: Не е редно да има еднакво наказание за всички нарушения на мерките

Появяват доста неясноти заради честото променяне на правилата, коментира Андрей Янкулов

Адвокат: Не е редно да има еднакво наказание за всички нарушения на мерките

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не е нормално по един и същи начин да бъдат третирани всички нарушения на противоепидемичните мерки. Водеща при определяне на наказанията трябва да е степента на обществена опасност, която конкретен нарушител създава. Това коментира пред БНР адвокат Андрей Янкулов по повод правото по време на извънредно положение.

Трудно може да се намери обективно разграничение и се получава така, че за едно и също нещо, в зависимост от решението на съответния държавен орган, срещу едно лице може да се води административно-наказателно производство, което може да завърши с глоба, докато друго лице може да бъде подведено под наказателна отговорност и последиците за него могат да са затвор или по-солидна глоба“, обясни юристът. 

Още по темата

Според него е трудно да се търси наказателна отговорност за изразени позиции в публичен дебат относно състоянието на държавата в епидемична обстановка. „Когато един текст на престъпление се използва по разширен начин и се прилага с разширително тълкуване, обективно не би било възможно един човек, нарушил някъде нещо, да бъде подведен под наказателна отговорност, защото на практика ще излезе, че всеки може да бъде подведен под такава отговорност“, уточни Янкулов. 

По думите на адвоката се появяват доста неясноти заради честото променяне на правилата

„Предлагам да се направи преоценка на начина, по който е криминализирано нарушаването на противоепидемичните мерки. Или да бъдат криминализирани една или няколко от мерките, за които се счита, че носят голяма степен на обществена опасност, или да се търси системност при нарушаване на мерките и тогава да се води наказателно дело, а не във всеки един случай и да няма яснота и предвидимост“, каза още адвокатът. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 15 юли