IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Делчев: Горивата в България може да поскъпнат с до 10 ст.

Нашият пазар е малък, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, твърдят от Българската петролна и газова асоциация

10:03 | 17.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Горивата в България може да поскъпнат с 5-10 ст. за литър, ако цената на суровия петрол на световните пазари се запази в рамите на 70 долара за барел. Това коментира пред БНТ председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Припомняме, че вчера стана ясно, че цените на петрола могат да доближат 80 щатски долара за барел след атаките срещу съоръжението за преработване на суров петрол Абкаик и нефтеното находище Хураис в Саудитска Арабия този уикенд. Атаките срещу петролните съоръжения в арабското кралство предизвикаха масов пожар в завод за преработка на суров петрол, който е от съществено значение за глобалните петролни пазари. Затварянето му изтри над 5 млн. барела петрол на ден, което засяга 5% от ежедневното производство на петрол в света.

„Всичко, което се случи не само около Саудитска Арабия, обвиненията срещу Иран и дрънкането на оръжия около Иран, от много време вече предизвика тревога в световната търговия със суров петрол. Трудно е да се гадае с колко точно би поскъпнал, защото няма аритметична прогресия, която да казва, че 5 долара нагоре в суровия петрол води до 5 стотинки примерно на вътрешния пазар. Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят и в България, но да, ако цените на суровия петрол се запазят на тези нива, това ще даде отражение на вътрешния пазар“, коментира Делчев. 

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пък коментира в ефира на Нова телевизия, че сегашната ситуация е извънредна за петролния пазар. „От 10 години се занимавам с горива и досега такова нещо не съм виждал. Поскъпването е с над 12-15% за една нощ. Само с една атака с дронове се унищожиха около 5% от световното производство на петрол. И все още не е ясно за колко време може да бъде възстановено това производство”, посочи той.

Относно вероятността за конфликт между САЩ и Иран, експертът смята, че това няма да се случи.
„Ако това се случи, това ще бъде най-лошо за всички, включително и за световната икономика. Ще доведе до цени от над 100 долара на барел. Никой няма интерес, това ще доведе до рецесия”, заяви Бенчев.  

Междувременно американският президент Доналд Тръмп обяви, че американските доказателства сочат Иран като виновник за атаките, принудили Саудитска Арабия да свие наполовина петролното си производство.

В понеделник американското правителство разпространи сателитни снимки и цитира разузнавателни данни, според които Иран - отричащ подобна роля - стои зад атаките. За тях поеха отговорност йеменските бунтовници хути.

Очаква се до дни актуализация от Саудитска Арабия и потенциален график за възстановяване на производството, което ще определи посоката на петролните цени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Може и с цял лев да се скочат, монопола ще реши ... като паднат цените, надлежно ни се обяснява че петрола бил купен 2-3 месеца по рано и докато се отрази новата цена ще мине време, но в обратнат апосока става некакси мигновенно :):)Остана ли още някой който да вярва че международните цени имат значение в тикволандия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
s3
преди 4 години
Нормално е цените да следват международните. Няма как да искаме тук цените да са ниски ако навън се качват. Отделно, нека бензиностанциите да си направят сметка как продават в момента, защото е редно да отразят корекцията веднага за да може да съберат средства за следващото зареждане с по-скъпо гориво. Това ще е добре и за всички нас и държавата, защото ще се акумулират повече ДДС средства в бюджета на Горанов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още