IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев: Вероятно ограничителните мерки ще продължат до края на май

Замяната на втората доза на AstraZeneca с РНК ваксина е неразумна, твърди епидемиологът проф. Мира Кожухарова

10:42 | 09.04.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Няма как пандемията да се овладее до края на април и вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май. Това обяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"Капацитетът по болниците ще издържи, но не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията. Рано е да се успокоим", каза доц. Кунчев.

Той добави, че още при предишната заповед за мерките първата точка там е, че предлага удължаването им с още един месец.

Относно ваксините главният здравен инспектор обясни, че при имунизация с AstraZeneca повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви. Той обаче е категоричен, че рискът от странични реакции след ваксинация е толкова малък, че си заслужава да бъде завършена ваксинацията. 

Темата коментира и епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Пред Националната телевизия тя обясни, че замяната на втората доза на AstraZeneca с РНК ваксина е неразумна. Тя е категорична, че е добре да се направи втора доза за затвърждаване на получения имунитет и допълни, че ваксината задейства цялата имунна система при човек - антитела и клетъчен имунитет. Втората доза действа като подсилваща доза и допълнително стимулира имунитета.

Според експерта ползите са много по-големи от вредите при тази ваксина, тъй като пандемията може да се контролира единствено чрез масова ваксинация. Тя призова хората да се ваксинират и изрази съжаление, че даването на различни препоръки от различните държави не позволява на лекари и граждани да се ориентират в ситуацията. 

Според директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов тромбообразуването се наблюдава след поставяне на първата доза от ваксината на AstraZeneca.

„Вече има над 1 млн. ваксинирани с втора доза, при които не се наблюдава такава реакция“, каза той пред bTV. По думите му имунизацията с AstraZeneca у нас ще продължи по препоръките на Европейската агенция по лекарствата – с повишено внимание при възрастова група под 60 години при жените

„В България няма регистрирани такива случаи на тромбози. На база на наличните данни беше взето решението да се съобразим с препоръката на ЕМА и да ваксината да се прилага с повишено внимание“, обясни Кирилов и определи мерките като по-скоро превантивни, а не стриктно регулаторни.

„Възрастта 60 години е въведена поради по-голямата експозиция. В тази възрастова група тази ваксина се прилага по-често, поради това се очаква да има и по-висока честота на нежелани реакции“, добави той.

От гостуването му стана ясно още, че в Изпълнителната агенция по лекарствата са подадени общо 1500 сигнала за нежелани лекарствени реакции към всички разрешени ваксини, като към AstraZeneca са 1000. След втора доза обаче няма нито един сигнал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Колко са и кога им прави аутопсия, че така разпалено да твърдиш НЕистини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
shinawatra
преди 2 години
Нямало случаи в България на тромбози, а тези които измряха след тая ваксина от какво хвърлиха топа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
deaf
преди 2 години
Как ще останат,като преди малко по новините казаха,че отпадат още някои мерки? До края на месеца ще бъдат отворени напълно заведенията,дискотеките и мол-овете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
petrg5s
преди 2 години
Аве да та *** в шматката ***.Как ако не са правили нищо смъртните случай щели да са били видиш ли наполовина??? Как ? Обясни как ще стане.Като имаш две гънки в тъпата кратуна,що се обаждаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Един Българин
преди 2 години
До края на май много се надяваме да не си главен държавен книжен плъх, а безработен т.к. поне в областта на здравеопазването си АНАЛизатор, а не експерт. Съсипахте икономиката за няма нищо, да не говорим , че уплахата у хората смъква имунитета и ако нищо не бяхте правили смъртните случаи щяха да са поне на половина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още