Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Б. Петков: Законът за хората с увреждания не противопоставя интереси

Правителството действа под диктата на майките и омбудсмана, смятат национално представени организации

Б. Петков: Законът за хората с увреждания не противопоставя интереси

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Целта на социалното министерство е да постигне баланс на интересите и да има Закон за хората с увреждания, в който всеки да припознае своите права. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, цитиран от БТА. Той участва в поредната среща в Министерския съвет под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев по промените около грижата за хората с увреждания.

Петков коментира изявлението от тази сутрин на национално представителните организации, че са готови на протест, ако правителството се съобразява само с исканията на протестиращите майки и на омбудсмана Мая Манолова.

"Законът не е в услуга на едни и против други. Поставят се принципно въпросите, няма затворени теми, всичко се дискутира и се предлагат компромисни решения", заяви Бисер Петков.

Той уточни, че вчера в заседанието на работната група са били поканени всички членове - представители на министерства, институции, националнопредставителни организации на хората с увреждания, майки на деца с увреждания. Той посочи, че национално представителните организации не са изключени от разговорите, имат своите становища. 

Още по темата

Бисер Петков каза, че не е запознат с позицията за евентуален протест на национално представителните организации и заяви, че ще разчита и занапред на тях да участват във финализирането на законопроекта за хората с увреждания.

Национално представените организация на и за хора с увреждания са в готовност за нов протест. Те бойкотираха днешната среща при вицепремиера Томислав Дончев, като обявиха, че правителството работи под диктата на протестиращите майки и на омбудсмана Мая Манолова.

Национално представителните организации на хората с увреждания ще предприемат през септември всички законови действия, включително и протести в цялата страна, ако правителството се съобразява само с исканията на протестиращите майки и на омбудсмана Мая Манолова. Това каза пред журналисти Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, която е национално представителна.

Национално представителните организации не участват в момента в срещата в МС по проблемите на хората с увреждания в знак на протест, че промените "се правят под диктат".

Събева призова правителството да спре да работи по този начин, а да работи с разум и за всички хора с увреждания. По думите й в момента се създава законодателство, което не е насочено към всички 750 000 хора с увреждания в България, а само към една много малка група с трайни увреждания. Тя има забележки по начина на регламентиране на индивидуалната оценка в проекта на Закон за хората с увреждания.

Според Събева този закон няма да проработи и голяма част от хората ще останат без нищо. Събева се обяви и против създаването на нова мегаструктура за хората с увреждания с неясен, по думите й статут.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 20 април