IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биопроизводител: Не е в полза на земеделците 850 млн. лева да отиват в „Напоителни системи“

Земеделският министър може да преструктурира вътрешно бюджета на Плана за възстановяване, съветва Албена Симеонова от Българска асоциация „Биопродукти“

15:25 | 19.05.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

В Плана за възстановяване и устойчивост нещата не са нито в полза на земеделците, нито в полза на България и на климатичните промени. Този план е свързан със Зелената сделка и става въпрос за устойчивост на земеделските стопанства и за възстановяването на стопанствата от тази криза. Предвидените 850 милиона лева само за една фирма - „Напоителни системи“, за нас е изключително порочна практика. Това мнение изрази по БНР Албена Симеонова от Българска асоциация „Биопродукти“, биопроизводител и депутат от „Демократична България“ в 45-ото Народно събрание. Тя се позова на препоръки на Световната банка за закриване на въпросната структура.

„Много лесно се източват парите от бетон и тръби. Не искаме да кажем да няма за напояване, но трябва да се заложи на модернизацията“, коментира Симеонова.

Тя смята, че в рамките на двата месеца мандат на служебния кабинет земеделският министър има възможност да преструктурира вътрешно бюджета на Плана за възстановяване.

„От тези 850 милиона има достатъчно за всякакви мерки, които ще помогнат да се възстанови бизнесът на фермерите и той да стане устойчив“, посочи Албена Симеонова.

Относно спорния по думите й прием по инвестиционните мерки за подпомагане и модернизация на земеделските стопанства биопроизводителят отбеляза, че става въпрос за много сериозна сума, а критериите и условията за кандидатстване са били приети твърде набързо. От бранша се опасяват, че „това е направено в интерес на някой не без помощта на консултантските организации“.

„Да се удължи срокът за прием или да се спре тази мярка и да се доработи, ще настояват браншовите организации“, поясни Симеонова преди днешната среща на служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков с браншови организации от сектора на зеленчукопроизводството, производството на плодове, пчеларството, животновъдството, биопроизводството и производството на етерично-маслени продукти.

Според биопроизводителя тези сектори страдат най-сериозно – „и от кризата, в която сме, и перманентно“.

„Иска ни се да се променят нещата в полза на малкия, на средния, на фамилния фермер и на чувствителните сектори“, коментира Симеонова.

От името на браншовите организации експертът настоя земеделският министър да вземе мерки, свързани с екосистемните услуги и продажбите на земеделски продукти, късите продажби на продукция, както и изнасянето им в чужбина.

Симеонова смята, че субсидиите за екологичните плащания и НАТУРА се изплащат в срок, но настоява да се обърне внимание на политиките в земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още