Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

БЛС: Няма проблем да се увеличат цените на клиничните пътеки

Здравеопазването в България е достъпно и имаме медицина, която е на европейско ниво, твърди д-р Иван Маджаров

БЛС: Няма проблем да се увеличат цените на клиничните пътеки

Снимка: Pixabay

Няма проблем да се преговаря за увеличаване на пътеки и лимити за някои лечебни заведения. Това коментира пред БНТ д-р Иван Маджаров, председател на УС на Български лекарски съюз (БЛС).

Повод за изказването му е, че Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) лекарският съюз започнаха днес спешни преговори за увеличаване на цените на част от клиничните пътеки от 1 юни. Това означава, че има възможност НЗОК да задели от резерва допълнителни пари за лечението на деца, бременни, пулмология и други, както и по-високи заплати за медиците.

„Мисля, че след направените анализи стана ясно, че ресурс от 130 млн. лв би трябвало да гарантира 950 лв за стартова заплата на медицински специалисти. 

Още по темата

Много клинични специалисти напуснаха работа и станаха общопрактикуващи лекари заради обидно ниското заплащане“, обясни Маджаров.

По думите му няма проблем да се увеличат цените на клиничните пътеки, но тази мярка не е спешна, тя е заложена в Закона за здравното осигуряване. Тези пари ги има в резерва и те могат да бъдат дадени. Освен това тази мярка е най-устойчива и резонна, тъй като финансирането на цялата система става чрез НЗОК, каза още медикът.

Той добави, че БЛС подкрепя протестите на медицинските служители от Софийската педиатрична болница. По думите му е крайно време служителите там да получат и добра материална база, и добро финансиране, защото те лекуват на трето ниво в педиатрията.

Маджаров е категоричен, че здравеопазването в България е достъпно и имаме медицина, която е на европейско ниво. Според него обаче в година на избори не може да се говори за сериозни реформи в здравната система. „Всяка реформа засяга нечии интереси и почти винаги е свързана с някакви негативи'', добави шефът на БЛС.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
КПКОНПИ не установи нарушения в „Апартаментгейт“