Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Борисов към Макрон: Разчитаме на подкрепа за ERM II и днес

Мостри на защитни облекла и маски са изпратени в Париж и страната ни е в готовност да съдейства и помогне с количества, каза премиерът

Борисов към Макрон: Разчитаме на подкрепа за ERM II и днес

Българският премиер Бойко Борисов и френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group, архив

„Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ“. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на телефонния разговор, който проведе с президента на Френската република Еманюел Макрон.

В рамките на телефония разговор премиерът изрази благодарност, че още през 2017 г. по време на Българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон подкрепи идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната

Още по темата

Двамата лидери обсъдиха актуалните данни за разпространението на коронавируса и мерките, доказали ефективност при ограничаване на заболяването, точняват от пресслужбата на кабинета.

„Коронавирусът промени живота ни и изцяло пренареди дневния ред на ЕС. Защитата на живота на гражданите в момента е основен приоритет. В тези кризисни времена е от огромно значение да се възползваме от всички инструменти, с които разполагаме в рамките на ЕС, за да успеем в битката срещу COVID-19“, каза Борисов.

По думите му справянето с такова безпрецедентно предизвикателство на равнище ЕС е невъзможно без координиран подход на съвместните мерки за смекчаване на социално-икономическите последици от кризата. Днес, повече от всякога, е необходимо единство и отстояване на принципа на европейската солидарност в името на възстановяването на нормалния начин на живот на гражданите на ЕС, каза Борисов пред Макрон.

Премиерът запозна френския президент с действията на правителството и индустрията за реорганизиране на българската икономика в условията на пандемия от COVID-19. Министър-председателят посочи, че текстилният бранш у нас от месец март произвежда предпазни облекла, шлемове и очила за нуждите на българските лекари, сестри, санитари, лаборанти и за всички служители, пряко участващи в борбата с коронавируса.

Такива мостри на защитни облекла и маски вече са изпратени в Париж и страната ни е в готовност да съдейства и помогне с количества.

Бойко Борисов посочи още, че страната ни ще участва в Международната виртуална донорска конференция на 4 май, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия, чиято цел е да се осигури финансиране за борбата с пандемията. В този контекст България обмисля поемането на финансов ангажимент.

В хода на разговора президентът Макрон приветства навременните мерки, наложени от българското правителство срещу COVID-19, както и постигнатата реорганизация в индустрията. А премиерът Борисов пожела успех на учените от институт в Монпелие, стартирали клинично изследване с определено лекарство дали то може да се прилага ефективно при пациенти, заболели от COVID-19.

„Ако в тази сфера обединим усилия, ще можем да получим резултати по-бързо“, подчерта премиерът Борисов пред Макрон.

Друг акцент в разговора бяха отличните двустранни отношения, основани на взаимно доверие и разбирателство.

„Франция е стратегически партньор и съюзник на България. Продължаваме да развиваме активния диалог и сътрудничеството ни във всички сфери от взаимен интерес в двустранен план, както и в рамките на ЕС и НАТО“, заяви премиерът Бойко Борисов. През миналата година бе отбелязана 140-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Франция.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
5
 
5
преди 1 година
Може да разчитаме на повече френски фирми да правят бизнес и да произвеждат в България и наши фирми да се интегрират за производства с техните .Връзките между България -Франция са безнадеждно хилави,което сякаш не забелязваме ,но други страни доста успешно ги развиват.
0
 
6
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ. "СЛЕД КАТО СМЕ ПОДАЛИ" или "СЛЕД КАТО ПОДАДЕМ" бе тъпо банкенско недоразумение, бъркащо времената и глаголи. ТОЛКОВА *** ЧОВЕК НЕ Е УПРАВЛЯВАЛ ДЪРЖАВАТА НИ. Съпоставим с простотията му е само Първият секретар на БКП на когото Борисов бе охранител. Министрите му са подобни на него недоразумения и негодници, не ставащи и за ч***п за зеле.
2
 
4
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Защо се опитвате да набутате държавата, там от където другите се опитват да избягат. Царе сте на нелогичните неща.
7
 
6
 
2
Dr. Vatnikov до: nikolait
преди 1 година
Няма профилна снимка
ТулуБ си ти, неграмотен трол.
6
 
9
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
пАзи се, герберските корифеи правят висш пилотаж в политиката с троен тулуб във въздуха и салто мортале за приземяване.

Още от Икономика и политика
Нова митническа декларация ще улеснява електронната търговия от 1 юли