IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП вижда сближаване с ИТН по здравни и социални теми и за образованието

Предстоят още разговори по приоритетите в икономиката, борбата с корупцията и съдебната реформа

16:35 | 28.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БСП</em></p>

Снимка: БСП

БСП и "Има такъв народ" (ИТН) имат "сближаване" по 15 приоритетни теми в областта на здравеопазването, социалната политика и образованието, стана ясно от изявление на лидера на социалистите Корнелия Нинова в Народното събрание.

Предстоят разговори за икономиката, борбата с корупцията и съдебната реформа, както и за бъдещето членство на Северна Македония в ЕС.

"За здравеопазването - за наше най-голямо удоволствие наши стари политики, настоявания, законопроекти, които сме внасяли години наред и бяха отхвърляни от предишното мнозинство, сега срещат разбиране", коментира тя, цитирана от пресцентъра на партията си.

В тази област приоритетите, с които двете партии имат близки виждания, са шест - на първо място е настояването на социалистите болниците да не бъдат търговски трудности.

В областта на здравеопазването БСП иска още да има защитени болници в труднодостъпни и отдалечени райони, да има регионализация на здравеопазването, както и забрана да бъдат продавани държавни и общински болници, да бъде въведено електронно здравно досие и държавата да се ангажира със специализацията на кадрите в здравния сектор.

По отношение на образованието двете партии се сближават по пет приоритета - нова формула за финансиране, преглед на съдържанието на учебниците "с акцент патриотично възпитание". И БСП, и ИТН са съгласни, че трябва да се продължи с политиката по увеличение на заплатите на учителите, както и обвързване на бройките в образованието с нужните кадри за икономиката, а дефицитните професии да бъдат без такси за ученици и студенти, но завършващите да имат ангажимент с договор в България.

Сближаване има по отношение на актуализацията на пенсиите, като от БСП очакват това да стане още от 1 октомври 2021 г., докато в ИТН планират това за 1 януари 2022 г.

В социалната сфера двете партии имат общи позиции за безплатни лекарства и учебници на децата, семейно подоходно облагане и помощ за второ и трето дете, както и подкрепа за възрастните хора, децата и младите семейства.

БСП е изпратила покани за разговори до "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" по отношение на гласуването на кабинет на малцинството, каза още Нинова и допълни, че социалистите ще искат писмено споразумение за подкрепа. При консултациите при президента Радев от ИТН обаче заявиха, че не искат споразумения и преговори за министерски постове, а очакват само подкрепа по определени политики на тяхното правителство на малцинството.

От БСП ще решат дали ще подкрепят такъв кабинет, когато бъде представен съставът му, каза още Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание. По-рано днес стана ясно, че ИТН ще представи правителството си, когато получи мандата от президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
Няма лошо, гушнете се и едните и другите нямате мозък..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още