IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деница Сачева: За България е по-добре да има стабилно правителство

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ ще подкрепи кабинет на Слави Трифонов, а предсрочни избори ще върнат Борисов "на бял кон"

10:33 | 10.04.21 г. 8
<p>
	Деница Сачева. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Деница Сачева. Снимка: БГНЕС

За България е по-добре да има стабилно правителство. Това заяви вицепремиерът и социален министър Деница Сачева.

„Ние сме длъжни да предложим правителство, но с ясното съзнание, че то може да не мине. Готови сме както за предсрочни избори, така и да бъдем опозиция. Въпросът е какво е полезно за страната и дали тя няма да влезе в спирала на хаос“, каза тя пред БНТ.

На въпрос за предложените от премиера Бойко Борисов 10 депутата, които да гласуват едно бъдещо правителство на Слави Трифонов, Сачева отговори: "Не трябва да се търси математика в политиката, защото това не носи стабилност. Предлагането на 10 депутати е политически знак, че ние ще бъдем отговорна опозиция. Ще дадем тези десет гласа за политики, които са полезни за българските граждани“.

Тя заяви, че ако партията на Трифонов получи мандат за съставяне на правителство, отговорността ще падне върху него и трябва да каже какви са неговите идеи за управление. „Втората политическа сила е твърде мълчалива, продължава да бъде енигма“, каза Сачева.

По отношение на поведението на президента Радев тя коментира, че той се е фокусирал повече върху президентските избори, парламентарните не са му били приоритет. „ГЕРБ няма страх от служебно правителство, Радев има страст към такова“, добави социалният министър.

Сачева подчерта, че не се обсъжда друг лидер на партията. „Лидерското място е запазено. ГЕРБ е свързан пряко с Бойко Борисов. Лидерското място в партията не подлежи на съмнение“, каза тя и добави, че все още не се обсъждат кандидатурите за президент. „Тези избори са приоритет на Радев, нашият е държавата“.

За резултатите от изборите Сачева каза: „Със сигурност тези избори са победа, но има поуки и уроци, които трябва да се анализират и научат“. 

Ако Слави Трифонов предложи кабинет, ние може да го подкрепим. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНТ.

Според нея "БСП е претърпяла тежка загуба, но е сила без която не може". Ние сме определяща сила. Може да се съберем по политики, каза още Нинова.

„Четири години бяхме категорична опозиция. Бяхме сами в парламента и не успяхме. Сега в парламента влязоха други партии и сме повече. Може и да се съберем по политики. Слави Трифонов, ако предложи кабинет, когато му дадат мандат и му е необходима нашата подкрепа, ние ще дадем нашите гласове за политики“, заяви лидерът на БСП.

Според нея коалиция с ГЕРБ е 150% невъзможна. „Преди кампанията, по време на кампанията и сега дори всякакви хора внушават, че БСП и ГЕРБ сме се договорили преди кампанията, че ще правим коалиция задкулисно. Лъжеха, за да отнемат алтернативността на БСП. Времето показа, че са лъгали. Коалиция с ГЕРБ е 150% невъзможна. Коалиция ГЕРБ-БСП не. Сега ще го докажа“, подчерта тя.

Въпросът, на който трябва да си отговорим през следващите дни е следният: Защо хората ни приеха като част от статуквото. След 4 г. усилия не бяхме припознати като алтернатива. Искам да чуя мнението на структурите, на членовете на партията. къде сгрешихме. Това е целта на тези срещи, обясни тя..

На въпрос дали подаването на оставка не е положителен акт Нинова каза следното: В политиката е много важно да преценим кое по-доброто. В нощта на изборите много хора ми се обадиха и ми казаха: Не бързай. Преспи. Оставка на лидера на БСП в тази ситуация означава 3 месеца да правим вътрешни избори. Точно в тези ключови за страната моменти да се хвърлим във вътрешни избори. Това може да бъде разсипващо за БСП. Ние сме ключов фактор в тази ситуация. В партията ще си водим разговора за лидер.

Еуфорията, че моделът "Борисов" е съборен, според мен е прибързана. Моделът е само разклатен, но той използва дори последните си дни, за да се окопава във властта. Едни предсрочни избори ще върнат Борисов на бял кон, смята Корнелия Нинова.

След изборите се чух няколко пъти с президента, последно снощи, призна Нинова. Ние 4 години не се месим в неговите решения и това е принципно поведение, и това трябва да е така, категорична е Нинова.

Според нея сега се губи ценно време. Нещата трябва да се успокоят и да се работи спокойно в тази ситуация. Ето ние например влизаме в парламента с подготвен пакет от закони. Когато и да ни свикат, ние влизаме с нашите закони и започваме работа, категорична е Корнелия Нинова.В същия дух се обръщам и към партията - да спрем, да тушираме емоциите, да се консолидираме. Следващите три месеца са ключови - за държавата и за партията, заяви отново социалистката. 

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Трябват много повече морални действия и постъпки та да възприемем един чалгар, непрекрит сатанист и почетен мултак само като музикален "класик", както се изрази. Знаеш ли текста на най-голямата татуировка, която носи Слави върху тялото си, защо си я е направил и защо продължава да я носи? Символ на музикален и духовно извисен класицизъм ли е или на нещо съвсем друго? А с какво е по-добър от "толупа" предстои да видим. Нали получи вота на народа. Сега да го видим колко наистина струва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
На тези, които подсилват ефекта за ЧАЛГАРИТЕ, ще кажа: толкова ли сте ***, та не съзнавате, че сега и досега ни управлява ПОЖАРНИКАР, слуга на който се озове около него Началник, пазач на колите на паркинга на мутрите от СИК!НАИСТИНА ЛИ НЕ ВИ ПУКА???? Боко тулупа от каква музика разбира освен на сръбкинята цеца, пък дали и нея разбра, или я прие на гости поради физиологичните се потребности като при Мата Хари?!Щи за безсрамие? Не се опитвайте да го надминавате по наглост и простотия. НЯМА друг такъв като него хитър ***!И НИЩО ДРУГО НЕ видяхте в състава на Куку-бенд? Странно , класици в музиката ги уважават, а вие - хорицата от панелите и паланките, неотбиращи от друга музика освен чалга, си имате ДЪВКА. Аре свестете се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Искам да попитам г-жа Сачева - досега доста пъти имахме стабилно но корумпирано правителство. Това с какво помогна на България?България има нужда от честни и морални политици, каквито в ГЕРБ не знам дали са останали. Още по-малко пък в останалите партии в парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
Стабилна. На дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
serafima
преди 3 години
Това им е лесно на гробарите, че нямат нито очи, ни срам. Помниш ли, леден блок, наречен деница, какви дитирамби говореше срещу боко? Сега го венцеславиш. Ти доказа, че за НИЩО не ставаш, най-малко за министър и то социален. Гледаш хората както кобра гледа жертвата си.Сега се смири, нали сте ПЪРВИ? АРЕ да ви видим!!!!И никакви смени на темата със Слави. Сега сте ВИЕ, крадците, калинките и смятащите, че така ще бъде во веки веков. НЯМАТЕ ДУМАТА ЗА ДРУГО освен признания и извинения.Много е сложно за тебе да ти кажа, че когато биеш някого, не е нужно да муу показваш как да плаче. Не би ме разбрала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Е като е по-добре стабилно правителство, вие какво ще правите? Че я има-няма 10-тина депутати, които не са от "80-те процента".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Не виждам как ще стане след като на хората им е писнало от лицемери, лъжци, крадци, престъпници, мутрии, масони, геьовее, национални предатели и прочее подобни политици-***.Сега "гениалният" българският избирател пробва чалгарите в политиката та да види как са. След това сигурно ще дойде ред на порно- и кеч- звездите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
При положение, че в парламента се прокарват основно лобистки интереси, то по-добре е без правителство.Законодателния спам и постоянните промени в законодателството не са стабилност, а напротив.За да няма постоянни законодателни промени е по-добре да няма парламент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още