Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

До момента са обявени 36 процедури за 3,56 млрд. лв. по програма „Околна среда“

Сключените договори, които вече се изпълняват са 111 на обща стойност 1,69 млрд. лв., посочва министър Нено Димов

До момента са обявени 36 процедури за 3,56 млрд. лв. по програма „Околна среда“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов. Снимка: Министерство на околната среда и водите

По оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) към днешна дата са обявени 36 процедури на стойност 3,56 млрд. лв., което е 103 процента от ресурса, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на форума "Европейски, национални и местни приоритети", който е в рамките на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). 

Още по темата

Той отбеляза, че има наддоговаряне и вероятно процентът на това наддоговаряне ще бъде още по-висок.

Димов обясни, че винаги се наддоговоря, за да може да се изчерпи целият ресурс. Сключените договори, които се изпълняват в момента, са 111 и са на обща стойност 1,69 млрд. лв., което е почти половината от ресурса. На бенифициенти са изплатени 557 млн. лв., което е около 16 процента. Сертифицирани са около 460 млн. лв., което е 14,3 процента. Ръстът в последните 20 месеца на сертифицираните средства е шест пъти, отбеляза министърът.

Нено Димов посочи, че към 31 декември 2018 г. няма риск от загуба на средства по ОПОС. Той каза, че са сключени 33 договора за сепариращи и компостиращи инсталации. По програмата за мерки за язовирите са подадени седем проекта, а по три от тях договорите ще бъдат подписани утре.

От държавния бюджет през тази година са предвидени средства за рекултивация на сметища, каза министърът и допълни, че парите ще бъдат насочени към 113-те предвидени за закриване сметища. Тази мярка ще бъде приоритет и през следващата година, отбеляза Нено Димов. Той посочи, че с Брюксел се обсъжда и възможността средства, които остават като остатък по програмата, да се насочат към мерки за чистотата на въздуха.

Още в текущата програма ще има пилотни проекти за общини и бизнес с идеи в сферата на иновациите, каза още Димов. Той допълни, че в следващия програмен период се работи в посока да се подпомогне еволюционния процес по навлизане на кръговата икономика и се обмисля да има стимул за генериране на идеи за въвеждане на зелената икономика.

/БТА/

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Една машина за гласуване може да се ползва от 1200 избиратели в изборния ден