IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите могат да подават заявления за застраховане на реколтата от март

Максималният размер на подкрепата е до 65% от стойността на застрахователната премия

17:08 | 22.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

От 18 март до 31 юли земеделските стопани могат да кандидатстват за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. Бюджетът за държавната помощ за 2019 г. е 1,5 млн. лв., съобщи Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Максималният размер на подкрепата е до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха. На подпомагане подлежат полици, издадени след подаване на заявление за кандидатстване. 

Стопаните трябва да представят застрахователните си полици до 31 август. Изплащането на средствата е до 10 работни дни след сключване на договорите между земеделския стопанин и Фонда.

Картофопроизводителите ще получат 1,6 млн. лева за борба с вредителите, реши още ДФЗ. Те ще ползват 1,6 млн. лева за 2019 г. за компенсиране разходите за растителна защита.

Производителите могат да кандидатстват от 11 март до 15 май 2019 г. в областните дирекции на ДФЗ. До 31 май трябва отчетат третирането на насажденията. Крайният срок за изплащане на субсидиите е 21 юни 2019 г. От подкрепата могат да се възползват малки и средни предприятия, които отглеждат картофи на площи с размер над 1 дка.

По схемата ще се компенсират разходи само препарати, които са разрешени в България за химичен контрол на почвени вредители по картофите от сем. Телени червеи (Elateridae). За подпомагане се приемат разходи за продукти за растителна защита, извършени след подаване на заявлението, преди дейността по контрол на вредителите да е започнала.

От 18 до 29 март 2019 г в областните дирекции на ДФЗ ще се приемат заявления и за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни семейства в резултат на природни бедствия. Общият размер на финансовия ресурс по схемата е 30 хил. лв.

На финансова подкрепа подлежат земеделски стопани, включени в Регистъра на издадените констативни протоколи на фермери с унищожени от природни бедствия селскостопански животни и пчелни кошери, и пчелни семейства през 2018 г., изготвен от агроминистерството.

Обезщетенията са до 100% от средните пазарни цени на живи селскостопански животни по видове и категории на базата на данни от Системата за агропазарна информация - САПИ ЕООД. Подпомагането се намалява с плащанията по застрахователни полици и други плащания, получени за компенсиране на допустимите по помощта щети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още