IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите ще получат до 84 млн. лв. отстъпка от акциза върху горивата за 2018 г.

Заявленията ще се подават от 3 до 21 септември 2018 г., съобщават от пресцентъра на МЗХГ

20:12 | 12.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

Земеделските стопани ще получат през 2018 г. до 84 млн. лв. по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Това реши на редовното си заседание управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Заявленията ще се подават от 3 до 21 септември 2018 г. в Общинските служби по земеделие към Областните дирекции "Земеделие". Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство" под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство.

Право на подпомагане по схемата имат всички стопани, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта за годината на кандидатстване и предходната на нея. Друго условие е кандидатите да имат и валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ.

Земеделските стопани, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане за животни, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

През 2016 г. по схемата финансова помощ за над 82 млн. лева са получили 6 716 стопани. През 2017 г. са възстановени близо 84 млн. лева на 8 250 земеделски производители.

Отстъпката от акциза за горивата, която се прави на земеделските производители, е по одобрена в Брюксел държавна схема, която може да действа до 2020 г. Контролът по схемата се осъществява от МЗХГ, ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция, Агенция "Митници" и НАП.

Освен това Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" утвърди две схеми за държавна помощ de minimis за овцевъди и козевъди, съобщават още от пресцентъра на МЗХГ.

Те са съгласно Регламент (ЕС) 1408/2013 за регистрираните по Наредба 3 от 1999 г. земеделски стопани за 2018 г.

Първата схема "де минимис" е насочена към фермери от цялата страна, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки, и е в размер до 8 274 336 лв. Ставката за подпомагане за една овца-майка и/или коза-майка е в размер на 7 лв. Помощта има за цел да компенсира животновъдите за изкупната цена на суровото мляко от дребни преживни животни и да намали затрудненията в сектора.

На заседанието е бил одобрен и финансов ресурс за държавна помощ de minimis за 2018 г. в размер на 1 094 140 лв. за подпомагане на земеделски стопани, чиито животни са засегнати от болестта чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас. За общините, в които има забрана за предаване и търгуване на овчето мляко, помощта е в размер на 25 лв. на овца/коза.

За засегнатите от въведената едноседмична забрана за цялата област преди излизане на разрешението на Брюксел за регионализацията на мерките от областно на общинско ниво подпомагането е в размер на още 7 лв. на брой животно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още