IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов е списъкът с язовирите, които ще се ремонтират с държавни пари

Общините имат срок до 7 октомври да предоставят безвъзмездно на държавата тези водоеми, които нямат възможност да стопанисват

10:00 | 03.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Вече е утвърден списъкът с язовирите в страната, които приоритетно се нуждаят от ремонт, независимо от това чия собственост са, съобщи във Видин председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски. За възлагането на ремонтно-възстановителните дейности и реконструкция на тези язовири държавата е осигурила 500 милиона лева. Горновски посочи, че списъкът включва общо 414 язовира, от които 4 са в област Видин - "Дедин дол", "Върбово", "Големаново" и "Дражинска бара", съобщава БТА. 

Председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор представи новите законови разпоредби, свързани с безопасността, собствеността и класифицирането на водните съоръжения.

На първо място той отбеляза, че предстои язовирите в страната да бъдат класифицирани по степен на потенциална опасност и по големина на съоръженията, като обърна внимание, че за да се случи тази класификация, кметовете на общини трябва да подадат към Държавната агенция ясни технически параметри на водните съоръжения. 

Петър Горновски информира, че с промените в Закона за общините се дава възможност в срок до 7 октомври 2018 г. да предоставят безвъзмездно на държавата тези общински язовири, които нямат възможност да стопанисват, както и да осигурят техническата им безопасност. Председателят на Държавната агенция подчерта, че след тази дата отговорността за безопасността на язовирите, които останат собственост на общините ще е изцяло задължение на кметовете. Горновски съобщи още, че се създава Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите, които общините ще предоставят безвъзмездно на държавата. 

Промените в Закона за водите, касаещи управлението, стопанисването и безопасната експлоатация на язовирите бяха обсъдени на работна среща в Областната администрация във Видин. Тя се проведе по инициатива на Областния управител Албена Георгиева и в нея участваха кметовете на общините в областта. В срещата участваха председателят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски, заместникът му ген. Кирил Войнов, който доскоро заемаше длъжността главен директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях", и Николай Николов - главен секретар на Агенцията, уточняват от пресслужбата на областта. 

По време на дискусията областният управител на Видин Албена Георгиева акцентира върху новите моменти в Закона за водите, като отбеляза, че предотвратяването и намаляването на рисковете от наводнения и осигуряването живота и сигурността на гражданите, инфраструктурата и земеделските земи са приоритет на всички отговорни институции.
Ген. Войнов изрази становище, че приетите законови мерки са правилното решение, с което се осигурява безопасността на водните съоръжения и едновременно с това значително се облекчават общините, които нямат възможност да осигурят необходимия финансов ресурс за ремонт и поддръжка на язовирите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 5 години
Велико изпълнение на "държавата"! За да могат да стопанисва нормално язовирите на общините им трябват приходи, но "държавата" определя какви ще са им приходите и ги държи зависими от нея, а в последствие им отнема активите. По този начин общините стават още по-зависими от държавата. За съжаление големите общини са щастливи от този вариант - все пак сегашните кметове са част от управляващите, но това води само до централизиране и отдалечаване на "държавата" от хората. Крайният резултат е обезлюдени села и намаляващо население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още