IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Х. Адемов: Реформа в здравеопазването няма да има до края на това правителство

Кризата с коронавируса показа, че медицинските специалисти у нас не достигат, посочи депутатът

13:47 | 27.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Реформата в здравеопазването няма да се случи до края на мандата на това правителство. Това заяви пред БНТ депутатът от ДПС Хасан Адемов, който е председател на социалната комисия в парламента и един от успешно излекуваните пациенти, заразени с коронавируса. 

"За реформата се мисли и говори от 30 г., но, за съжаление, тя не е реализирана. В условия на криза, независимо от мобилизацията, се стигна до ситуация, при която в определени региони се стигна до недостиг на кадри - Сливен, Ямбол, Видин. Очевидно е, че реформа до края на този мандат няма как да се случи. За да може да се реализира тя, трябва да има максимално ниво на съгласие, не само политическо, а и сред обществото ни", посочи Адемов.

За това, че здравната реформа няма да се случи в този мандат на кабинета стана ясно още в началото на годината въпреки първоначалните уверения, че това ще стане. 

"Може би няма да успеем до края на мандата да осъществим промяна на здравноосигурителния модел. Нужен е консенсус и сред институциите, и в обществото. Такъв консенсус още не е осигурен, а без него няма да има устойчивост“, каза през февруари председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.

По думите на Адемов кризата е показала нагледно, че медицинските специалисти у нас не достигат.

„Неслучайно се наложи и подкрепата от доброволци", отбеляза той и допълни, че здравни специалисти няма не само у нас, но и в цял свят. "Очевидно е, че мотивацията на младите лекари да останат у нас не е на необходимото ниво", посочи той.

По думите му мерките, които са предприети от Националния оперативен щаб за ограничаване разпространението на коронавируса, са достатъчно сериозни и адекватни. "Щетите бяха минимизирани, доколкото това е възможно", каза той.

В заключение Хасан Адемов обяви, че ДПС ще подкрепи мерките на правителството за намаленото ДДС в рестарантьорския бизнес. "Това е грешка, но е временна мярка, до края на 2021 г., и на този етап това е правилното решение", смята той.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Сега сме в криза и под карантина, но предишните ЕУДИНАДЕСЕТ години, какво правихте, господа и госпожи от ОПГ ГЕР(БКП). Не ви стиска да правите реформи, защото знаете, че сте слаби и при тях няма кражби.Срамът на Дариткова беше изказването й по повод на висящата медицинска сестра Бойка на перваза на бившия Партиен дом. Тя ги нарече престъпнички и психически неустойчиви. НЕ ПОМНЯ да се е извинила. Техните заплати са 700 лева, а нейната (детска лекарка по професия) е СЕДЕМ ХИЛЯДИ.Само след седмица-две се наложи да се види от кого имаме нужда да спасява живота ни. НЯКОЙ да го отчете??!!Смятате ли, че тези 1000 лева, грешно раздадени и на по няколко хора, са достатъчни да отразят усилията им???И колко медицински лица починаха от коронавируса? А Има ли полицаи (без да им го желая)? Но за медицинските лица имаше заделени 60 милиона лева, а за полицията - 330 милиона.Хайде стига сте ни говорили празни и недостойни приказки, г-жо Дариткова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още