IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотели заявиха интерес и към новата програма за настаняване на бежанци

Програмата е отворена не само за ведомствени бази, но и за места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър

11:29 | 23.05.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Valeria Mongelli /Bloomberg</em></p>

Снимка: Valeria Mongelli /Bloomberg

Десетки хотели вече се записаха за новата хуманитарна програма за настаняване на разселени лица от Украйна. Програмата предвижда 15 лв. на ден само за подслон и храна. Не се предвиждат разходи като почистване на стаи и пране, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

В к.к. “Албена” всички хотели, които и в момента подслоняват хора с временна закрила, са готови да продължат участието си и при новите условия. В комплекса са настанени над 1500 души, като немалък процент от тях ще бъдат наети за сезонна работа. Хотелиерите обмислят и обособяването на детски центрове за деца от 3 до 6 г.

Подобна е ситуацията и в други морски курорти. Ръководителят на Оперативната координационна група и председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) посети заедно с екипа анкетьори над 50 хотела до момента, в които са настанени над 10 000 души. На място анкетьорите разясняват на украинските граждани как да попълнят своите анкети и да подадат своите данни.

Преди няколко дни вицепремиерът Калина Константинова обяви, че новата хуманитарна програма ще бъде отворена не само за ведомствени бази, но и за всички места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър. 

Всички изисквания и формата за записване вече са достъпни на правителствения портал за Украйна и записването стартира. Програма за настаняване на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България е за период от 1 юни 2022  г. до 31 август 2022 г.

Предвижда се помощта да се използва приоритетно в обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон; в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър.

Лицата, извършващи дейност в обектите, вписани в Националния туристически регистър и в Регистъра на места за подслон, участват в програмата, като предоставят на разселените лица следното: нощувка и изхранване (закуска, обяд и вечеря)  в общ размер на  15 лв. без ДДС, респ. 16,35 лева  (шестнадесет лева и тридесет и пет стотинки) с включен ДДС при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 18,00 лева (осемнадесет лева) с включен ДДС при ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на програмата.

Предвижда се и вариант на нощувка без изхранване с размер на помощта от 10.00 лв. без ДДС, респективно 10,90 лева при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 12,00 лева с включен ДДС при ставка в размер на 20% за некатегоризираните места за подслон.  Разходите за ДДС са за сметка на програмата.

Програмата се администрира от Министерството на туризма, като се финансира от инструменти на Европейския съюз.

Уреден е и редът за отчитане и разплащане на предоставената хуманитарна помощ, включващ указания за използване на Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ) за кандидатстване, отчитане и разплащане на помощта.

Настаняването на разселените лица с временна закрила в обектите за подслон и местата за  настаняване се осъществява единствено от Националният контактен център към Правителствения портал за Украйна, в координация с Оперативната координационна група в Министерския съвет (ОКГ).

Настаняването чрез Националния контактен център е задължително условие за изплащането на хуманитарната помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още