Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Йордан Цонев: Дебатът за ДДС е много сложен и не трябва да се води ad hoc

Според депутата от ДПС в България не трябва да се въвежда диференцирано данъчно облагане

Йордан Цонев: Дебатът за ДДС е много сложен и не трябва да се води ad hoc

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Дебатът за ДДС е много сложен и не трябва да се води ad hoc. Това коментира в предаването "Панорама" по БНТ депутатът от ДПС Йордан Цонев по повод намаляването на ДДС за ресторантьорите и книгите. 

Депутатът е категоричен, че ниското ДДС за ресторантите трябва да е временна мярка, но за книгите, памперси, детски стоки трябва да е за постоянно, защото няма голямо отражение върху фиска.

Плоският данък обаче не трябва да се променя към скала на облагане, бе позицията на депутата от ДПС. В България са избрани ниски преки данъци и по-високи - косвени, защото тук нямаме заплати като в Германия, за да може личният данък да пълни хазната, нямаме големи корпорации, чиито данъци да са достатъчни за диференцирано ДДС, обясни той. "Структурата на нашата икономика е такава", заяви той.

"От 2007 година ние сме в ЕС. Там само две страни - България и Дания са с единна ставка на ДДС. Всички други държави имат диференцирани ставки. Тази тема не трябва да е табу. Някои ставки могат да се променят временно, други за постоянно. Мога да дам пример. ДДС за книгите, ДДС за някои детски стоки, могат да имат диференцирана ставка, защото не нямат пряко отношение към фиска. За ресторантите промяната трябва да е временна, за да се помогне на най-засегнатия бранш", обяви Цонев.

Още по темата

Цонев изрази и подкрепата си решението да се създаде държавна петролна компания, тъй като, по думите му, това ще възпрепядства сключването на картелни споразумения в рамките на олигопола, действащ на нашия пазар.

"Ние сме убедени, че колкото по-малко държавата участва в икономиката, толкова по-добре, но има сектори и пазари, в които държавата трябва да се намеси, за да оправи изкривяванията там. Един такъв пазар е петролния. Това е причината да подкрепяме създаването на държавни бензиностанции", коментира той.

"Подкрепяме създаването на държавна петролна компания, но условието е тази компания да действа пазарно и да не се допускат държавни дотации към нея", категоричен бе заместник-председателят на ПГ на ДПС.

Цонев разкри и какво е имал предвид, когато в предишното си гостуване в предаването заяви, че свободата на словото може да се ограничи по време на извънредното положение. "Ограничаването на свободата на словото аз го разбирам като самоограничаване на всеки като личност, като общественик - да се внимава какво се казва и говори. Тук говорим за лично усещане и съвест, да замълчиш и да спасиш човешки живот. Някои хора не спряха да говорят, че всички трябва да излизаме, да не носим маски и да създаваме стаден имунитет. Виждаме какво става сега в Швеция със стадния имунитет. Тези хора не облякоха лекарски скафандър и не спасяваха човешки животи. При тях самоограничаване на словото нямаше", завърши Йордан Цонев.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Какво има да го мислите, не пипаите нещата които работят в България. Направете вече отлаганите с години нужни реформи и след 10-15 години ремонтирайте данъците.
Стига сте наказвали средната класа, младите, можещите и знаещите ...

Още от Икономика и политика
М. Николова: Загубите от пълно затваряне на ски курортите ще достигнат около 1 млрд. лв.