Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ИТ експерти: Стартъпите ни се нуждаят от спешна ликвидност

Помощта от ББР е единият механизъм за бързо безлихвено финансиране под формата на заем, посочиха Саша Безуханова от Move.bg и Момчил Василев от Endeavor България

ИТ експерти: Стартъпите ни се нуждаят от спешна ликвидност

гледано: 4123   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Обмислят се мерки в три направления на база на вече съществуващи механизми, за да може стартъпите в България да се справят в условията на коронавируса. Има спешна нужда от ликвидност за стартиращите компании. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Саша Безуханова - основател и председател на борда на Move.bg.
Още по темата

Според Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България, можем да се похвалим, че компании, стартирали с български талант, имат място в световната иновационна мрежа.

"Ситуацията сега е специфична. Тези компании не са богати на материални активи и в този смисъл няма как да бъдат обезпечени при стандартно банково кредитиране. Тъй като резервите им се реинвестират в развойната дейност, ликвидността може да е проблем за оцеляването им", посочи той.

По думите на Саша Безуханова помощта от Българската банка за развитие е единият механизъм за бързо безлихвено финансиране под формата на заем.

"Предлага се одобрените вече фонд мениджъри от Фонда на фондовете да получат възможности за отсрочване на набирането на капитал така, че да могат с ресурса, с който разполагат, да продължат да работят с компаниите. Третото е да се осигури бърз механизъм компаниите да бъдат освободени от някои налози, както и да имат достъп до еднократни помощи по модела в Германия и Франция", поясни Безуханова.

Момчил Василев смята, че все повече се обръща внимание на компании с бизнес модели, които имат ясна пътека към своята рентабилност в обозримо бъдеще.

"Периодът на криза не означава стартъпите да спрат работа, а е време за развиване на проектите им. Много от тях ползват външен ресурс на фрийлансъри или самоосигуряващи се хора", отбеляза Саша Безуханова.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ако не могат да се справят защо са започнали. Или все ще тичат при мама?
Бизнесът е въпрос на издръжливост.
И хайде стига с това гръмко "стартъп" просто нова компания.
И пак излезе от архива Саша Безуханова.
1
 
2
 
2
Бидонойл до: stefanstefanov
преди 1 година
Няма профилна снимка
Никой не твърди подобно нещо. И на социализъм също не прилича, къде е национализацията?
0
 
3
 
1
преди 1 година
И на това му казвате Капитализъм!!!???

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 9 май