Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

ИТН не са се отказвали от мажоритарните избори

Засега от партията обаче се фокусират върху по-спешни промени в Избирателния кодекс

ИТН не са се отказвали от мажоритарните избори

Тошко Йорданов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Има такъв народ" (ИТН) не се отказва от мажоритарните избори, обяви в ефира на телевизия 7/8 зам.-председателят на партията Тошко Йорданов, цитиран от Dnes.bg. Вчера в Народното събрание от неговите думи стана ясно, че на този етап от партията няма да внесат предложение за точно такава промяна в Избирателния кодекс, защото тя се прави от партия с мнозинство, каквото ИТН нямат.

В своето предаване депутатът обясни, че ИТН са внесли предложение за промяна в Изборния кодекс. Документът вече е публикуван в сайта на Народното събрание. В него са предложени промени, свързани с премахването на ограниченията за откриване на избирателни секции в чужбина, задължителен машинен вот, промени в Централната избирателна комисия (ЦИК), както и за видеонаблюдение в изборните секции и включване на гласовете от чужбина в обособен за целта нов избирателен район.

От партията предлагат и изчистването на избирателните списъци, което ще бъде направено чрез преброяване на населението.

В това предложение, под което са се подписали депутатите на ИТН, включително и Тошко Йорданов, обаче липсва идея за промяна на избирателната система и въвеждане на мажоритарен вот.

Тошко Йорданов обяснява от ефира на телевизия 7/8, че с предложението си от първия работен ден на Народното събрание са направени "най-належащите поправки" в Избирателния кодекс. Той допълва, че от партията му ще поискат по време на обсъждането на текстовете в парламентарната комисия да се включи и мажоритарен вот. Но не дава повече подробности за формата, под която ще бъде внесено това искане.

Според него предложените сега промени трябва да бъдат извършени качествено.

Още по темата

"Акo ce нaлoжaт прeдcрoчни избoри, зaщoтo знaeтe, чe пaртиитe нa прoтecтa нямaт мнoзинcтвo, ниe нe мoжeм дa cи пoзвoлим избoри пo ceгaшния Избoрeн кoдeкc, зaщoтo избoритe трябвa нaй-нaкрaя дa бъдaт чecтни. Зaтoвa ниe щe нaпрaвим първo нaй-вaжнитe прoмeни в ceгaшния кoдeкc и cлeд тoвa щe приcтъпим към рaбoтaтa пo въвeждaнeтo нa мaжoритaлнa избирaтeлнa cиcтeмa в двa турa", добави още той.

Всичко по реда си

"Всичко по реда си", коментира и във Facebook лидерът на ИТН Слави Трифонов. 

За да се въведе мажоритарна избирателна система, се изисква сигурен парламент, коментира още той и допълни, че е необходимо много време за изчистване на избирателните списъци и създаването на 240 едномандатни райони на базата на тези списъци. "И още един куп технологични въпроси", обясни още Трифонов.

В своя пост той критикува и заявките на ГЕРБ да внесат предложение за мажоритарен вот.

 

С отделна промяна в Закона за политическите партии от ИТН изпълняват друго свое обещание за намаляване на субсидията. Предложението на депутатите е на партиите, които получават право на субсидия, тоест над 1% от гласовете на избирателите, да бъдат давани по 1 лев на получен глас.

Промените в изборния процес - намаляване на броя на депутатите, мажоритарни избори и намаляване на субсидиите бяха включени в референдум, провел се по инициатива на "Шоуто на Слави" през 2017 г. Тогава повечето гласували подкрепиха идеите, но предходното Народно събрание не одобри подобни промени.

Освен предложението на ИТН има още няколко внесени проекта за промени в Избирателния кодекс. По традиция при такова положение при разглеждене на текстовете в парламентарните комисии се взима решение за обединение на законопроектите. 

Във внесения от Демократична България законопроект също се залага на премахването на ограничението за брой избирателни секции в чужбина. Демократите предлагат още възможност за гласуване по пощата и дистанционно електронно гласуване, машинно гласуване и видеонаблюдение в избирателните секции.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Защо бе, се отказвате от нещо с което ни надухте главите. Отгоре на всичко си и п ро ст ак и се държиш аро ган тно. Това върви в скечовете, но тук трябва нещо друго. Дано не те н бутнат някъде, че ще ритнеш мотиката.

Още от Икономика и политика
БХРА: Държавата закъснява с действията в подкрепа на летния сезон