Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ива Таралежкова: Протести има, когато липсва диалог

Исканията на протестиращите са правилни, защото хората се надяват на алтернатива, посочи ръководителят на екип към форум "Гражданско участие"

Ива Таралежкова: Протести има, когато липсва диалог

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

До протести се стига, когато другите форми на диалог и на участие са изчерпани, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ива Таралежкова, ръководител на екип към форум "Гражданско участие".

Още по темата

Тя е категорична, че много от исканията на протестиращите са правилни, защото хората се надяват на алтернатива.

„Важно е да се иска мнението на гражданите не само на избори. Липсата на елементарни „входове“ на граждани в управлението води до подобни протести“, смята Таралежкова и съветва, че ако управляващите не искат хората да са на улицата, трябва да са диалогични.

„Много години се борим с това гражданите да бъдат част от диалога, независимо коя партия е на власт. Съвсем естествено е и сега да няма диалог – нямаме култура, нямаме традиция в осъществяване на диалог с гражданите“, посочи ръководителят на екип към форум "Гражданско участие".

Ива Таралежкова сравни енергията и силата на протестиращите с тези, които преди години свалиха „едно правителство“ и очаква подобни промени. Тя е на мнение, че до голяма степен липсва чуваемост.

„Правим всичко възможно да работим с хората, които вземат решения. Сякаш при местните власти се случва по-лесно това – по-близо са до хората, те се стараят повече. Дори в момента има две общини – Ловеч и Монтана, на които помагаме да бъде организирани онлайн консултации с гражданите“, посочи още тя.
Таралежкова напомни как обществото инициира участие в социални закони – Закон за социални услуги. Тя изрази недоволство от приемането на закон за доброволчеството, зад които стоят много хора и организации.

По темата за машинното гласуване експертът напомни, че имаше референдум, но въпреки високият процент на участвалите в неговото гласуване „не се направи нищо“. Тя е убедена, че при него ще има честни избори.

Защо управлението е монологично? Какво трябва да предприемат управляващите? Каква е рецептата за разбирателство в гражданското общество? Трябва ли да паднат праговете за организиране на референдуми?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Асен Василев: В бюджета има средства за избори 2 в 1