Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Желязков: Възможно е от юни да се възстанови нормалното придвижване през границите

Нито за миг не са спирали плащанията за БДЖ, твърди транспортният министър

Желязков: Възможно е от юни да се възстанови нормалното придвижване през границите

Снимка: БГНЕС

Очаква се да бъде възстановено нормалното придвижване през границите на съседните на България страни от началото на юни. Това обяви в ефира на БНТ транспортният министър Росен Желязков. Той посочи още, че днес ще има виртуална среща между премиера Бойко Борисов и колегите му от Румъния, Гърция и Сърбия, на която да бъдат обсъдени условията за свободно движение през границите без карантина.

По думите му са се обсъждали различни варианти – например първо да се „пуснат“ бизнес пътуванията със съответните протоколи по границите. „Решихме обаче, че ще поискаме възстановяване на свободното придвижване на хора, разбира се, при пълно спазване на всички изисквания и протоколи за общи правила. Защото координираните действия са гаранция за истинско свободно движение“, обясни Желязков. 

Още по темата

Според него мерките на правителството и настъпването на лятото са помогнали за преодоляване на пандемията и стабилизиране на системите. Оттук нататък всички мерки, които се взимат, трябва да имат по-дълъг хоризонт, категоричен беше той.

Относно готвения днес протест в Бургас на автобусни компании за случайни превози министърът обясни,че се взимат социални и икономически мерки. Социалните са свързани със запазване на заетостта. До момента по мярка 60/40 са подадени над 200 хил. заявления, но няма статистика конкретно за транспортния сектор. Ще има и нова мярка за заетост по ОПРЧР за не по-малко от 27 хил. заети в автобусния транспорт. По думите му има автобусни превозвачи, които са по-засегнати от други, заради това част от мерките, които правителството осигурява чрез Българската банка за развитие, са насочени по осигуряване на ликвидност, отсрочване на кредити и други. Желязков увери, че в министерството са готови на диалог.

По темата за финансовото състояние на БДЖ, той обясни, че нито за миг не са преустановени плащанията за холдинга. Всичко е осигурено, включително целеви инвестиции, увери той. В четвъртък ще бъде подписан договор за нови локомотиви, тече и за 16 нови мотриси.

Относно пакета "Мобилност" министърът обясни, че са подготвени и внесени предложения за изменение на ниво Европейски парламент. Желязков счита, че по време на пандемията всички са разбрали какво важно място има товарния превоз. Ако пакетът не бъде приет в предложения вариант, ще заведем дело, заяви той. Очаква се председателят на ЕП да се произнесе дали предложенията, подкрепяни от България за отпадане на връщането на водача и камина, ще бъдат разгледани в пленарна зала. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев: Искането на Борисов за свикване на ВНС е пренебрежение към Конституцията