IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как могат да бъдат решени проблемите във ВиК сектора?

Държавата продължава с опитите да овладее водната криза в Перник

09:58 | 30.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Управлението на едно ВиК дружество не е проста работа, а проблемите в сектора не може да се решават от днес за утре, нужна е системна работа. Това заяви в ефира на БНР  инж. Иван Иванов, председател на Управителния съвет на Българската асоциация по водите. Той коментира и идеята на премиера Бойко Борисов всички ВиК дружества да бъдат под шапката на държавата. 

Според експерта отрасълът има регионален характер и не би трябвало да се централизира изцяло.

„На места държавните ВиК дружества се справят много добре, на други – много зле. Ако има някаква централизирана шапка, която да уточнява основните процеси на работа навсякъде, може би ще се постигнат добри резултати. Но знаем и примери с холдингови дружества, които не водят до добри резултати“, коментира инж. Иван Иванов. По думите му трябва да оставим възможност на кметовете да поставят условията „на масата“ за тези услуги.  

Според него дълги години проблемите са били игнорирани с идеята, че България е богата на водни ресурси, „а водата си тече“. 

„Климатичните изменения са факт. Те водят до периоди на безводия. Респективно ние не можем да си позволим да пилеем водните ресурси, както досега с 60% загуби по водоснабдителните системи. Вторият извод е, че ние не сме подготвени за подобни кризисни ситуации въпреки множеството документи, които се готвят и са в сила“, посочи той и добави, че без пари не могат да се постигат добри резултати, както и без мотивирани хора за работа. Според него заплащането на ВиК дружествата е срамно ниско и много трудно се задържа експертен персонал.

Междувременно министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че започва спешен ремонт на пречиствателната станция в Перник, цитиран от bTV. Освен това стартира и изграждането на втори водопровод, който ще бъде дълъг 1 км и ще струва на държавата около 2 млн. лв. Предвижда се също така обновяване на 70 километра водопроводна мрежа в Перник.

Припомняме, че в петък бедственото положение в града беше удължено с още 30 дни, като водният режим в района е вода само в рамките на осем часа – между 14 и 22 часа.

„Допреди три дена подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика, а реално се оказа, че е 2,6 млн. Това означава че отиваме към мъртъв обем”, посочи Караниколов.

За да няма измерване на водните количества „на око” държавата е осигурила уреди и датчици, а в следващите дни ще се проведат и акции за засилване на подаваните обеми. Единият от вариантите е да се пусне сонда на дълбочина около 35 м, но преди това трябва да се направят изследвания, за да се установи дали сондирането няма да навреди на екосистемата, уточни министърът.

По-рано днес се разбра, че сички проби, взети през празничните дни от водата в Перник, отговарят на изискванията на Наредба 9, няма констатирани отклонение в параметрите. Това заяви в ефира на БНТ Катя Василева от РЗИ - Перник. По отношение на водата в детска градина "Калина Малина", където преди дни беше открита ешерихия коли, Василева заяви, че при пробите, взети след аварията, няма проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още