IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Конституцията ще бъде голяма тема в следващите месеци

Съдебната система не работи - това за мен е най-големият проблем, каза премиерът

14:28 | 19.01.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Конституцията ще бъде голяма тема в следващите месеци, защото трябва да има поправки. Това коментира пред журналисти в парламента премиерът Кирил Петков, цитиран от БТА.

За пример за такава поправка министър-председателят посочи ролята на главния прокурор. "Аз вярвам, че в България не трябва да има човек, над който е само Господ. Не трябва да има такава институция, където да няма възможността някой да контролира", каза Петков. 

Съдебната система не работи - това за мен е най-големият проблем, добави още премиерът и потвърди, че за кабинета това ще бъде приоритет.

Като успех той отчете действията на ДАНС спрямо Сотир Цацаров и отнетия достъп до класифицирана информация. Той съобщи, че все още няма кандидати от "Продължаваме Промяната" за шеф на КЕВР, но се водят разговори. Петков посочи, че за тях е приоритет законът за промени на КПКОНПИ. 

"Всички ние, включително и президентът, и изпълнителната власт, сме в отбора на България“, така премиерът коментира думите на президента Румен Радев, който заедно с Илияна Йотова по-рано днес положиха клетва.

"Да, в един отбор сме, в отбора на България сме, много бих се радвал той да бъде също толкова критичен към изпълнителната власт", добави Петков. По думите му именно това е силата на разделението на властите.

"Всеки един от нас може да прави грешки и всеки един от нас може да получава допълнителни съвети. Много бих се радвал той да бъде критичен към нашите политики, нашите действия, да имаме взаимовръзка, когато говорим пред външния свят, да говорим на един език", каза Петков.

Излизането на парламентарната група на ГЕРБ-СДС от пленарната зала при полагането на клетвата на Румен Радев за втория му президентски мандат Петков коментира като "липса на парламентарна култура".

Относно казуса с Република Северна Македония премиерът обясни, че политиката на кабинета е за препотвърждаване на съществуващата позиция, която да бъде надградена.

"Аз направих точно това с посещението си. Мисля, че много хора вчера с ревност видяха нещо, което ние постигнахме с първия ход - да получим тази първа нота", коментира премиерът.

По думите му срещата е била конструктивна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Киро ще се занимава с Конституцията?Леле леле.Ще той кво му пречи тази Конституция, без туй не я спазва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Asdf1234
преди 2 години
Кирчо идва от Кир л и в човек.. Свети Кир човек.. Също така и от Кир Кирил, което пък е титла. Но си не става това момче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Ех, Кире..., защо не си стоя при лактобацилите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
scott
преди 2 години
ава ни!ГОЛЕМАТА ТЕМА СЛЕДВАЩИТЕ МЕСЕЦИ ШЕ Е НЕПЛАЩАНЕТО НА СМЕТКИ, уреждането на такиви с насилие, фалити, колектори и жестокост. Може да има даже палежи на станции на джисием операторите или да кажем - грабежи от хранителни магазини. Кон не е лъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още