Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

КНСБ: Делът на заетите в сивия сектор е около 16%

Сивата икономика в България е 21%, или около 23 млрд. лева, отчитат от синдиката

КНСБ: Делът на заетите в сивия сектор е около 16%

Снимка: Pixabay

Делът на сивата икономика в България е 21%, което е около 23 млрд. лева. Делът на заетите в сивия сектор е около 16%, а бюджетът губи около 400 млн. лв. годишно от недеклариран труд. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при отбелязването на Европейската седмица срещу недекларирания труд и сивата заетост, предава БНТ.

Данните са на работодателски организации и НСИ и са към края на миналата година.

Според тях 16-20% от населението са закупували недекларирани стоки и услуги и 6-14% от наетите са получавали заплата в плик.

„Недекларираният труд в България се упражнява най-често в рамките на трудовото правоотношение, далеч по-малко като самостоятелна заетост“, каза Димитров.

Най-много недеклариран труд има в селското стопанство, услугите, строителството, хотелиерството, ресторантьорството и търговията. 

Още по темата

От КНСБ настояват за промени в законодателството, чрез които делът на сивата икономика да бъде намален. Сред тях са да не се дава възможност на изпълнители на обществени поръчки и договори с европари да извършват дейност, без да са доказали, че са на светло.

"Там, където има съмнения, ние ще предизвикаме и ще започнат масови искания от НАП да извършва ревизия по аналог", обясни президентът на КНСБ. Целта е публичният ресурс да отива само при изрядни работодатели.

Друга идея е да се въведе система от ваучери за услуги в дома. "Всичко, което вкъщи може да бъде направено от майстора, ел. техника, плочкаджията, дърводелеца, да мине през тази система от ваучери. Която е с предварително платени данъци и осигуровки", поясни Пламен Димитров. И допълни, че тази система работи успешно в Европа.

На форума беше представена и статистика от Главната инспекция по труда. Според нея до август т.г. инспекторите са хванали над 1500 работници без договори. Най-много от нарушителите работят на строителни обекти. Проверките за проблеми с изплащането на заплати са около 12 500 и броят им е намалял в сравнение с миналата година. Извършените проверки са над 23 000.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Значими инвестиции могат да получат до 37,5 млн. евро държавна помощ