IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Велчев: Не е много разумно да планираме продължаващ дефицит

Липсва амбиция в следващите години да бъде подобрен балансът, посочи бившият финансов министър

10:38 | 30.11.21 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Приоритетите, които залегнаха по време на преговорите за съставяне на правителство, са правилни, но друг е въпросът дали всички те могат да бъдат вместени в бюджета. В тези условия да планираме продължаващ дефицит не е много разумно. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев пред БНТ.

По думите му самото увеличение на дефицита спрямо тази година не прави добро впечатление. Той подчерта, че обезпокоително е не само нивото на бюджетния дефицит за следващата година, а липсата на амбиция в следващите години да бъде подобрен балансът.

Бюджетен недостиг

„През тази година завършваме с един дефицит, който не е огромен, но следва всяко правителство да положи усилия по намаляването му в следващите години, стига икономиката да излиза от кризата, съветва финансистът. – Нищо страшно няма да се случи с такъв дефицит, но това залага един начин на мислене, при който дефицитите са нещо нормално. Това е само видимата част на айсберга, а невидимата за бюджета за следващата година съдържа неща, които не могат да бъдат планирани – включително и това какъв ще е ефектът на омикрон варианта и дали икономиката ще мине през затваряне.“

Милен Велчев смята, че икономиката расте поне засега, но „не изглеждаше така в началото на годината, когато и ваксините не бяха дали своя ефект“.

"Основният скелет на бюджета е изготвен навреме, до края на януари в него трябва да се впишат новите политики. Доста фини щрихи ще трябва да бъдат променени или нанесени наново. Не е проблем, че бюджетът не е приет, ако става дума само за един месец, защото в хода на този месец могат да се направят разходите спрямо заложените в тазгодишния бюджет и нищо конкретно няма нужда да бъде променено преди края на месеца", смята Милен Велчев.

Пенсии

Той е категоричен, че никой не може да очаква от едно ново правителство да намали пенсиите.

„Увеличението на пенсиите през 2022 г. е значителен разход, който следва да бъде компенсиран с намаление на други разходи. Тези пари не идват от въздуха, няма да ги плащат германците, а един ден нашите деца", коментира Велчев.

Еврозона

По темата с влизането ни в еврозоната финансистът призова хората да се замислят за плюсовете и минусите.

„Инфлацията не е нещо свързано с приемането в еврозоната. Сега, без да сме в еврозоната, инфлацията галопира, а предимствата от влизането ни в „Клуба да богатите“ са сериозни, каза финансистът. – Предимствата са много по-големи – това ще помогне на икономиката ни още по-добре да се интегрира в сърцевината на Европейския съюз и ще ни гарантира по-висок растеж с години напред.“

За въвеждането на еврото той се надява на национален консенсус. „За съжаление, по ред причини, предишните правителства не успяха да намерят воля и подкрепа в ЕС, за да реализират тази политическа цел и се надявам това да стане сега“, каза Велчев и прогнозира, че въвеждането на еврото до две години е реалистично.

За него е важно да има правителство, защото един редовен кабинет може да работи нормално, когато се приеме законодателната му програма от Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Северна Ирландия, население колкото България, средно на ден умират 6 души....а героите на Доньо Донев продължават да плямпат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
градски ... само вчера са починали 224 за ден с ковид , само вчера са постъпили в болница 946 души , от тях 87% неваксинирани ... в португалия , сходна популация и гъстота на населението , но ВАКСИНИРАНО , в болница са постъпили вчера 45 души и са починали 13 ... фащаш ли разликата антиваксърско паве ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Това с ограниченията по член 35-ти ще се случи когато болниците се изпразнят. Кога ще се изпразнят ? Ами когато всички се ваксинират или прекарат вируса :) Мисля,че първото можем да го направим за 1 месец ако имаме желание ... за второто може да отиде година още или пък 2 ? Колкото повече се бави света с елиминирането на вируса то той ще мутира за да се спаси и така ще си се влачим дълго дълго ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
Един Българин
преди 2 години
За дефицита е прав, но за "ваксините не бяха дали своя ефект определено не е! Какъв ефект са дали с 25% набоцкани? Какъв ефект дават като има над 50 мутации, разпространените от които като последния не се виляят от ваксиниране с тези вкасини. Едиствения ефект е че бембения сертификат на практика затваря цялата икономика и води до разруха. Тези т.нар. мерки, а всъщност ограничения на правата на наеслението трябва да бъдат премахнати завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още