IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ няма да отстъпи пред превозвачите за тол системата

Превозвачите започват национален протест, заплашват автобусният транспорт да спре на 18 май

12:01 | 10.05.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От началото на следващата година МРРБ възнамерява да намали цената на винетката за леките автомобили. Регионалното министерство обаче няма да отстъпи пред искането на превозвачите да не се разширява обхватът на тол системата за тежкотоварния трафик. Това заяви пред БНТ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев.

Той обясни, че републиканската пътна мрежа се състои от около 20 хил. км пътища, от които едва 3115 км са платени за тежкотоварните автомобили. „В същото време собствениците на леки коли плащат такса независимо дали се движат по магистрала, второкласен или дори третокласен път. Така в момента две трети от приходите от винетки постъпват от леките автомобили, които амортизират пътищата по-малко, а само една трета – от тежкотоварния трафик“, обясни Пенчев.

Той е категоричен, че от МРРБ няма да се поддадат на натиска, защото смятат, че това би било крайно несправедливо към цяла България. „Няма логика в съществуването на тол системата, ако тя не събира пари от ползвателите, които най-много замърсяват. Така че доколкото зависи от МРРБ, такова отлагане няма да има, окончателното решение ще бъде взето от Министерски съвет“, коментира Явор Пенчев.

По сметки на МРРБ разширяването на обхвата на тол системата за тежкотоварния трафик няма да оскъпи особено много превозите. Зам.-министърът даде пример, че с новите такси превозът на 16 хляба или на 10 кг сирене се оскъпява средно с 1 стотинка, а автобусния билет – с 11 стотинки.

По думите му Министерският съвет ще работи по искането на превозвачите за мерки срещу скъпите горива, доколкото това е допустимо в европейското законодателство.

В края на миналата седмица е започнало подписването на първите споразумения за ремонти на пътищата у нас. Все още не е ясно колко време ще отнеме реконструкцията на тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус", защото нужда от спешен ремонт имат и прилежащият виадукт, и обходният път за тежкотоварния трафик.

Превозвачите започват национален протест. Те настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Днес е планиран протест в много градове в страната. Движението няма да бъде спирано, но ще бъде затруднено. Преди дни срещата с премиера Кирил Петков не даде резултат и част от представителите на бранша напуснаха обидени.

Заплахата им е, че ако не се стигне до решение в тяхна полза, на 18 май превозите ще спрат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още