IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национални научни програми ще получат допълнително над 17 млн. лева

С финансирането ще се преодолее фрагментацията в научноизследователската система и ще се подобри качеството на висшето образование в България

15:29 | 23.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството одобри 17,128 млн. лева за 2019 г., които ще бъдат предоставени допълнително по бюджета на Министерството на образованието и науката за изпълнението на националните научни програми, одобрени през септември 2018 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата се осигуряват за изпълнението на дейности на няколко национални научни програми, сред които „Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността“ (ИКТ в науката, образованието и сигурността - ИКТвНОС); „Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита“ (ЕПЛЮС); „Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия“.

Допълнително финансиране ще получат програмите „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“; „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие“ (КИННПОР); „Електронно здравеопазване в България“ (е-здраве); „Репродуктивните биотехнологии в животновъдството в България“ (РЕПРОБИОТЕХ); „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България“.

Министрите одобриха допълнително пари да получат и програмите „Млади учени и постдокторанти“; „Иновативни нискотоксични биологично-активни средства за прецизна медицина“ (БиоАктивМед).

Целта на допълнителното финансиране е при изпълнението на националните научни програми да се преодолее фрагментацията в научноизследователската система, да се консолидира научноизследователският потенциал при споделено използване на изградена инфраструктура, както и да се концентрират финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране.

Важни цели на програмите са дългосрочната реинтеграция в български научни и научно-образователни институции, трансферът на знания и косвеното подобряване качеството на висшето образование в България, посочиха от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още