IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов доклад представя оптимистични данни за риболова в Черно море

Риболовът в Средиземноморието и Черно море осигурява 2,8 млрд. долара годишен приход

12:59 | 15.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки че все още е прекомерен уловът на риба със стопанско значение в Средиземно и Черно море, натискът е намалял в последните години. Така за първи път се отчита, че има надежда за възстановяване на рибните запаси. Това е записано в новия доклад на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море (GFCM) към Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), информира Агенция „Черно море“.

Намаляват свръхексплоатираните рибни запаси - от 88 на сто през 2014 г. до 78% през 2016 г., се посочва в доклада на GFCM. Необходими са обаче повече усилия, за да се осигури дългосрочна устойчивост, предупреждават експертите.

Според тях това означава увеличаване на подкрепата за дребния риболов. Мотивът е, че в него са ангажирани повечето рибари (само в България над 20 хил. човека), освен това причинява най-малко екологични щети. 

Акцент се поставя и върху намаляването на преулова и изхвърлянето на риба в  морето. А също и върху въвеждането на по-драстични мерки срещу нерегламентирания улов, както и определянето на зони за ограничен риболов.

Това е особено необходимо, за да се съхранят запасите на най-силно експлоатираните видове, се подчертава още в доклада.

Красноречив пример е европейският хек, който се лови почти шест пъти над неговото устойчиво ниво. Този вид е подложен на най-висок риболовен натиск в цялото Средиземноморие. Същото се отнася за калкана в Черно море и сафрида.  Рибните запаси в биологично устойчиви граници в момента включват най-вече дребните видове като сардина или хамсия.  

Като цяло уловът е стабилен през последните няколко години. Нивото е значително по-ниско от рекордните размери през 80-те години -  1,2 млн. т през 2016 г. спрямо 2 млн. т през 1982 г.

Близо 830 хил. т риба са уловени в Средиземно море и 390 хил. т риба - в Черно море.

В класацията на  риболовните дейности в региона продължава да доминира Турция. От европейските държави следват Италия, Гърция, Хърватия и Испания.

Над 275 хил. т риба се изхвърлят всяка година от случайни улови на уязвими видове. От тях 230 хил. т се изхвърлят в Средиземно море. В Черно море изхвърлянията са около 45 хил. тона. 

Сред уязвимите видове, които са най-засегнати от случайни улови, са акулите  и не случайно вече се очакват квоти за техния улов в Черно море.

Като цяло риболовът в Средиземноморието и Черно море осигурява 2,8 млрд. долара годишен приход и поминък на над 250 хил. души.

Риболовният флот в Средиземно море и Черно море включва 86 500 кораба и е намалял  с 6200 за последните четири година.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още