IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 14 от приватизационните сделки на прехода вече са в прокуратурата

До две седмици резултатите от анализа ще бъдат обявени от ВКП

14:51 | 09.06.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Прокуратурата е получила доклада на ДАНС за 14 от най-големите приватизационни сделки от периода. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев.

През февруари Иван Гешев възложи на ДАНС "извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес" и на последващия контрол, осъществяван от държавата. Проверката трябва да обхване всички приватизационни сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по осъществяването на следприватизационния надзор.

Прокурори от ВКП започват проверка по две линии. Първата е наказателно-правен анализ, а именно – дали има данни за извършени престъпления, изтекли ли са давностните срокове, за осъдени или оправдани лица. Втората е гражданско-съдебен надзор. „Трябва да е ясно, че за нищожните сделки няма давност“, припомни главният прокурор, цитиран от Нова телевизия.

По думите му в „един друг период, при един друг главен прокурор, тогавашното правителство е отнело възможността на прокуратурата да ги атакува в съда, което бе направено съзнателно и с политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано. Сега прокуратурата може да извърши анализ и да сигнализира съответните министерства, които да предприемат действия в българския съд за обявяване на сделките за нищожни“, каза Гешев.

До две седмици резултатите от анализа ще бъдат обявени от ВКП. 

Иван Гешев напомни, че общият брой на проверяваните приватизационни сделки е 7000. Според него значителна част от тях са били „голяма кражба, като единици са станали милионери на гърба на българските граждани, които очакват справедливост“. „Тази страница от един несправедлив криминален преход трябва да бъде затворена“, каза главният прокурор. 

По повод т.нар. афера „боклукгейт“ Гешев обясни, че всеки български гражданин, ако прочете обясненията на един от обвиняемите по делото, ще се разбере,  “как се прави опит да се унищожи бъдещето на децата ни и природата ни, да отровят живота ни и на гърба на това да се печели”.

По повод запитване на журналисти за екстрадиция на обвиняемия Васил Божков главният прокурор обясни, че българската държава и в частност прокуратурата са изпратили необходимите документи, както и за друг подсъдим – Цветан Василев, но искането е до ОАЕ и Сърбия, които са държави извън ЕС. „В такъв случай решението за връщането им е политическо“, обяви той. Всички твърдения, че България не прави усилия в тази насока, по думите на Иван Гешев, са „хибридни атаки към държавата и към прокуратурата“.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев посети днес Пещера и селата Капитан Димитриево и Радилово, където се провежда специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност под надзора на прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Г-н Гешев/или прокуратурата/ спокойно може да се самосезира за сделките и фалирането на Булгартабак/ ,придобиването на златните мини от Дънди прешъс,ЕРП-тата,ТЕЦ Варна и др. приватизационни сделки от последните 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още