IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо три са офертите за доставка на машини за гласуване

Изборът трябва да приключи до 25 април

16:43 | 18.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Три са постъпилите оферти за доставчици на общо 3 хил. машини за гласуване на изборите за евродепутати на 26 май. Седемчленен състав разглежда техническата документация на тримата участници, а срокът за избор е 25 април, съобщи на брифинг днес говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, цитиран от БТА.

Офертите са за специализирани устройства, софтуер и всички логистични дейности, свързани с машинното гласуване.

Критерият за избор е най-ниската цена, както и да отговарят на техническите спецификации, посочи Андреев. 

До вчера регистрации за участие в изборите на 26 май са получили 15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета, съобщи още говорителят на ЦИК. Тегленето на жребия за номерата на участниците в евроизборите ще се проведе на 24 април от 15 часа.

Подадените до момента заявления за разкриване на избирателни секции извън страната са 2090, съобщи още Андреев.

От началото на регистрацията са подадени общо 19 жалби. По всички тях има решение на ВАС, което потвърждава мотивите на ЦИК, каза говорителят.

Комисията и СЕМ подписаха днес споразумение за мониторинг на изборите, което цели да се упражнява съвместен контрол по време на предизборната кампания за евроизборите на 26 май.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева отправи апел към всички партии, коалиции и независими кандидати да водят съобразена със закона кампания.

София Владимирова, председател на СЕМ, призова медиите да бъдат максимално отговорни към ролята си в тези избори и да поддържат максимално високи професионални стандарти. Тя препоръча още на медиите да обърнат внимание на хората със специфични образователни потребности и на младите, за да получат максимално добра и изчерпателна информация.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още