IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложения за увеличаване на наказанията за хакери ще са ясни до края на октомври

Бързият напредък на комуникационните и информационни технологии налага санкциите да бъдат изменени, заяви Марияна Николова

17:50 | 14.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на октомври институции трябва да представят своите предложения за увеличаване на наказанията за компютърни престъпления. Това е решено след инициираната днес работна среща, на която вицепремиерът Марияна Николова постави въпроса, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Като председател на Съвета по киберсигурност Николова организира среща в Министерския съвет с участието на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, председателя на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков, представители на Министерство на вътрешните работи, Държавна агенция "Национална сигурност", Национална следствена служба, съсловните организации на юристите, прокурорите и следователите.

Вицепремиерът Николова е поставила на обсъждане необходимостта от завишаване на наказанията, предвидени в действащите разпоредби на Глава девета "а" от Наказателния кодекс. Тя е изразила виждането, че бързият напредък в сферата на комуникационните и информационни технологии налага наказанията да бъдат изменени, за да са по-адекватни на променящата се среда на киберсигурност.

Вицепремиерът Марияна Николова, която бе назначена за председател на Съвета по киберсигурността, заяви през август след безпрецедентната хакерска атака срещу НАП, че санкциите в Наказателния кодекс за киберрекет са изключително занижени и смята да предложи до 15 години затвор за хакери.

Съветът има задача да изготви Стратегията по киберсигурност.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още