Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Проектите за образование в плана за възстановяване са за близо 1,8 млрд. лв.

Програмата предвижда над 650 млн. лева за икономически стимули и трансформация чрез наука и иновации

Проектите за образование в плана за възстановяване са за близо 1,8 млрд. лв.

Снимка: Pixabay

Близо 1,8 млрд. лева за образование и наука са заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост на България. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Още по темата

Основните приоритети в сектора са създаване на STEM* среда във всички училища в страната, модернизиране и изграждане на нови образователни институции, включително на детски градини в общините с недостиг на места, както и на центрове за личностно развитие на ученици и младежи. Предвижда се също финансиране на научна и иновативна дейност в БАН и изследователските университети.

Повече от 1,3 млрд. лева са предвидени за образователни проекти. Те ще бъдат осигурени изцяло от Европейския съюз. Очаква се европейските средства за наука да привлекат и допълнително частно финансиране.

Всички дейности за образование и научни изследвания, финансирани по Плана, са с хоризонт до средата на 2026 г., посочват от МОН.

Малко над 576 млн. лева са предвидени за създаването на национална STEM система. От тях 20,8 млн. лева са разчетени за изграждане и оборудване на Национален STEM център, като централно звено за обучение на учители.  В него се планира изграждане на 10 лаборатории по STEM науки и 10 зали за обучение по STEM.

Целта е учителите да придобият практически умения за разработване и прилагане на иновативни учебни часове, въвеждане на нови интегрирани учебни предмети – кръгова икономика, изкуствен интелект и неговите приложения, роботика и др., както и въвеждане на нови методи на преподаване.

Още 17,7 млн. лева са заделени за три регионални STEM центъра в съществуващите бази на Националните детски комплекси в село Ястребино и в село Ковачевци, и в Олимпийския център "Св. Иван Рилски" в Хисаря.

От МОН уточняват, че основната част от средствата за STEM системата са предвидени за училищата, които досега не са финансирани по националната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане на STEM среда.

Нови 1980 училища в страната ще могат да изградят STEM кабинети. Сумите ще се отпускат според броя на учениците и варират от 50 хил. лева за най-малките училища с до 50 деца, до 600 хил. лева за най-големите - с над хиляда деца. За други 263 училища в страната, които вече са финансиране по националната програма на МОН, са предвидени малко над 36 млн. лева за разширяване на STEM средата.

Планът предвижда над 93,6 млн. лева за изграждане на високотехнологични класни стаи. Сумите, за които ще могат да кандидатстват училищата, отново ще зависят от броя на децата и варират от 10 хиляди лева за най-малките училища, до 80 хил. лева – за най-големите. Тук са предвидени за финансиране 2243 училища.

Най-голямото перо за образование в Плана се предвижда за модернизиране на образователните институции за качествена среда за учене и иновации - близо 680 млн. лева. От тях 380,4 млн. лева са за ремонт, обновяване и оборудване на 73 детски градини и 94 училища.

Двадесет и четири професионални училища ще се превърнат в интердисциплинарни учебни центрове за обучение в приоритетни икономически сектори с акцент върху дигитализацията и зелените технологии. Ще се наблегне върху връзката с интелигентната специализация и надграждането на традиционните индустрии/транспорт, селско стопанство, производство и т.н./ за дигитална и зелена трансформация. Ще се подкрепят също нововъзникващи индустрии, като зелена енергия, роботика, производство на електрически превозни средства и др.

За изграждането на нови 10 детски градини и 10 училища в общини, в които има недостиг на места, са предвидени 76,5 млн. лв. Планира се да се отворят около 2 хиляди нови места в детските градини и още толкова в училищата.

Друг приоритет е програмата за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации. Тук средствата са 411 млн. лева. Близо 240 млн. лева. ще отидат в изследователските висши училища.

До дни Министерският съвет ще одобри първия списък с изследователските университети. Планира се те да получават субсидия за научна и иновационна дейност в размер до 40% от тази за обучение. Останалите висши училища също ще получат средства за тази цел от националния бюджет.

Над 52 млн. лева са предвидени за повишаване на иновационния капацитет на Българската академия на науките в сферата на зелените и цифровите технологии. Ще се развиват Единният център за иновации и Центърът за обучение на БАН. Подсиленият Единен център за иновации ще служи като координиращо звено за връзките на институтите на БАН с бизнеса. Научните организации и изследователските университети ще получават предвидените средства за научни изследвания и иновации, след като изпълнят определени индикатори за постигнати резултати, информират от МОН.

*STEM е широко прилагана в страните от Западна Европа и САЩ обучителна система. Името е съкращение от първите букви на английските думи за наука, технология, инженерство и математика (science, technology, engineering, maths). 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Гълъб Донев: Социалната пенсия ще нарасне с 14,3%, а минималната – с 13,3 на сто