IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: България се утвърждава като регионален технологичен лидер

По думите на президента страната ни привлича все повече експерти и технологични компании

14:33 | 15.12.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България се утвърждава като технологичен лидер в региона и привлича все повече експерти и технологични компании от региона и Европа. Това заяви българският президент по време на срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан.

Двамата са разговаряли на „Дондуков“ 2, като участие е взел и американският посланик у нас Ерик Рубин.

Във фокуса на разговорите са били стратегическото партньорство между България и САЩ, както и развитието на двустранното сътрудничество, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

Президентът Радев изрази интереса на страната ни към разширяване на икономическия обмен и увеличаване на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност и информационните технологии. 

Радев посочи също така, че България има амбицията да се развива като регионален енергиен център в Югоизточна Европа. Реалната  диверсификация с изграждането на интерконектори с нашите съседи, заедно с директните доставки на енергийни ресурси, повишават сигурността и водят до намаляване на цените, с което съответстват на националните интереси на България и на Европейския съюз, посочи още той.

По време на срещата обсъдена беше и възможността за разширяването на двустранното сътрудничество в разработването на перспективни енергийни източници.

Джон Съливан даде висока оценка на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността и на приноса на българските военнослужещи в НАТО, съобщават още от пресцентъра.

Президентът отбеляза значителния международен интерес към процеса на модернизация на Българската армия, в който участват и САЩ. Държавният глава подчерта, че страната ни се стреми към стратегическо партньорство с бъдещия доставчик, обмен на програми за обучение и търси най-изгодното предложение на основата на равнопоставеност, конкурентност и прозрачност, при спазване на критериите, определени от Министерството на отбраната и Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 2
copper
преди 5 години
Какво общо има Борисов? Опорките се бавят нещо. Уфсъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 12
majnata
преди 5 години
"Борисов: Водим политика за гарантиране на енергийната сигурност в България и ЕСПравителството работи активно за енергийна диверсификация, както и по проектите за газови връзки със съседните страни, посочи още премиерът"Е го и тикверосът и той припява ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 11
khao
преди 5 години
Хахах, баси клоуна забавен... авторитарна държава не ражда иновации!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
majnata
преди 5 години
Такъв е припевът при среща с американци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 12
BezEmotsia
преди 5 години
Това не е истина, радев говори хубави неща за Родината. По принцип, това същество е жалко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още