IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Гълъбинов: Мониторингът за „Зелена карта” е полезен

Не трябва да се допуска наблюдението да продължи и след март, за да не попречи на влизането в Шенген, предупреждава бившият зам.-председател на КФН

11:19 | 14.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка:БТА</em></p>

Снимка:БТА

Мониторингът върху българското бюро "Зелена карта" може да е полезен, за да се решат проблеми, натрупани във времето. Това коментира в ефира на bTV Румен Гълъбинов, бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Вчера стана ясно, че председателят на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) Орлин Пенев подаде оставка, а ден по-рано бе обявено, че структурата е поставена под неформално наблюдение от Съвета на бюрата, считано от март тази година, с искане за осигуряване на банкова гаранция от 4 млн. евро в тяхна полза, която своевременно е издадена. 

Румен Гълъбинов подчерта, че не трябва да се допуска мониторингът да продължи и след март, за да не попречи на влизането в Шенген. Той обаче напомни, че Международното бюро ни обръща внимание „да си оправим нередностите“.

„Заради батаците в застраховането от КФН си отиде ресорният заместник от сектор „Застраховане“ Ралица Агайн. Нещата са се натрупвали във времето и проблемите не са били разрешавани. В момента виждаме резултата от всичко това. Нека не забравяме, че ни предстои преглед на активите на банковия и небанковия сектор по пътя към еврозоната“, каза още Гълъбинов.

Бившият заместник-председател на КФН посочи, че не очаква още фалити на застрахователни дружества след този на „Олимпик”. По думите му Международното бюро на застрахователите е изразило опасения относно българското национално такова и ако наистина се окаже, че определени членове имат неплатени сметки, тогава би трябва да се активират компенсаторните механизми. „Това е сигнална лампа, която трябва да светне за регулаторите“, каза още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още