IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С до 270 лв. по-скъп е бил отоплителният сезон за столичани тази година

Това сочат данните от изравнителните сметки на клиентите на най-големия топлинен счетоводител в София

16:59 | 22.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Между 100 и 270 лева повече са стрували парното и топлата вода на столичани за изминалия отоплителен сезон в сравнение с предишната зима. Това сочат данните от изравнителните сметки на клиентите на фирмата за дялово разпределение „Техем“, каза нейният управител Милена Стоянова, цитирана от БНР.

„Дължи се основно на повишението на цената на топлинната енергия с 16%, на по-дългия и на по-студения отоплителен сезон“, каза тя.

„Сумите са различни за всеки клиент. Най-малките имоти - до 50 кв. м имат среден разход от 470 лв., средните имоти - между 50 и 70 кв. м имат разход за годината за 720 лв. средно, и над 70 кв. м, по-големите имоти имат среден разход - 977 лв. за една година“. 

60 на сто от потребителите ще трябва да доплащат на „Топлофикация София“, а на 40 процента дружеството ще връща пари.

Вече започна плащането на изравнителните сметки за парното и топлата вода в София. Срокът за погасяване на фактурите без лихви е 15 септември. С парите "Топлофикация София" ще погаси част от задълженията си към "Булгаргаз".

Ново преизчисляване на изравнителните сметки ще има в сградите, в които има абонати, които не са осигурили достъп за отчет на уредите. Гражданите, които не са осигурили достъп на топлинния си счетоводител, имат право до 1 октомври да го извикат, да обжалват получената сметка. Тогава се налага преработване на всички сметки в сградата.

На 1 август „Топлофикация София“ преведе 7 млн. лева на държавния газов доставчик „Булгаргаз“. Топлофикацията очаква до края на месеца да събере близо 10 млн. лева от изравнителни сметки, с които ще погаси част от задълженията си за газ.

Междувременно „Булгаргаз“ заведе иск към „Топлофикация София“за 35 млн. лева, които са част от общите задължения на столичната топлофикация в размер на 120 млн. лева и са натрупани за една година. Мярката е предприета, тъй като има риск агзовото дружество да не може да се разплати с доставчика си на гориво - руската „Газпром експорт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още