Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ст. Кацаров: Реформата на здравната система вече не търпи отлагане

Служебният здравен министър смята, че ваксинацията срещу COVID-19 трябва да остане доброволна

Ст. Кацаров: Реформата на здравната система вече не търпи отлагане

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

"Случаят с "Пирогов" е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според повечето експерти COVID вълна". Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов беше освободен от поста след проверка от Здравната каса, при която бе установена фиктивна дейност за над 1 милион лева.

"Не е имало томахавки в отношенията ни с "Пирогов", заяви министърът в отговор на въпрос дали са заровили томахавките с протестиращите медици от спешната болница.

По думите на Кацаров проблем е, че през последните години начинът на организация на заплащане в болниците е все по-централизиран.

"Регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме достигнали почти до бюджетно финансиране, централно разпределение на парите на отделните лечебни заведения, което все повече губи връзката с търсенето и предлагането на медицинската помощ. Финансирането е централно, по предварително определени условия от НЗОК, което доведе до предварително разпределяне на средствата, определяне на бюджети на отделните лечебни заведения, които се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително и като престъпват правилата, какъвто беше случаят с "Пирогов", каза Кацаров.

Още по темата
Министърът на здравеопазването беше категоричен, че промяната означава не само корекция в цените на клиничните пътеки, но и връщане към основния принцип - да се плаща само там, където е извършена реално дейността и тя е извършена качествено - пациентът е удовлетворен.

"Генералната грешка в здравната система е, че се плаща дейността, а след това се търси начин тя да бъде усвоена, това води до лоши резултати в болничната сфера", смята Кацаров.

Той призова за незабавно започване на преговори за анекс към Националния рамков договор, без да се чака новото правителство.

Стойчо Кацаров подчерта, че е привърженик на премахването на монопола на Националната здравноосигурителна каса, като посочи, че от това най-много ще спечелят потребителите. "Един от механизмите пациентът да застане в центъра на здравната система е да му се даде възможност сам да решава къде да влага осигуровките си", каза той.

"Ситуацията с коронавируса у нас е спокойна, но рискът от следваща вълна не е малък. ... Със 130 млн. лева се финансират ремонти на COVID отделенията в болниците, осигурени са количества лекарства, одобрен е единен протокол за лечение на COVID-19. Не съм спокоен за последиците от следваща COVID вълна заради лошото състояние на здравната система", заяви служебният министър на здравеопазването.

Той уточни, че сериозната реформа изисква и корекция в законите, което досега не е било възможно без работещ парламент. "Новият парламент и новото правителство незабавно да извършат корекции в законите, за да стане по-гъвкава и адаптивна здравната система, за да се избегне висока смъртност при нова вълна от COVID-19", призова Кацаров.

Той е на мнение, че ваксинацията срещу COVID трябва да остане доброволна.

В същото време новият директор на „Александровска болница" д-р Атанас Атанасов съобщи пред Нова телевизия, че проверката в лечебното заведение е показала, че през последните седем-осем години е създадена тенденция за увеличаване на текущата му загуба. "Така се стига до края на 2020 г., в която непокритата текуща загуба е в размер на 68 млн. лв”, каза Атанасов.

„Последната година, през която болницата е приключила с положителен баланс, е 2012 г. , която е последната година от управлението на академик (Лъчезар) Трайков. През 2013 г., когато за изпълнителен директор е определен проф. (Костадин) Ангелов, започва изпадането в лошите текущи резултати”, каза още д-р Атанасов.

„Ние сме назначили финансов и мениджърски одит и резултатите ще са готови след месец. Всеки ден обаче излиза нов проблем. Например – сключвани са неизгодни договори. През 2017 г. един консуматив е договорен за 33 ст., а през 2020 г. той е договорен на 17 пъти по-висока цена – 5,71лв. Нямам обяснение на това явление”, посочи д-р Атанасов.

„Служители от болницата казват, че в този случай ставало дума за грешка. Но тази грешка е допусната няколко пъти”, добави още той.

„Назначавани са били хора на трудови и граждански договори със странни възнаграждения. Има назначение на шофьор с втори трудов договор на 4 часа за куриер, който получава по-високо възнаграждение, за тези 4 часа, от началника на транспорта, който работи на пълно работно време", каза д-р Атанасов.

Установен е и хаос в работните процеси, включително във ваксинациите срещу COVID-19, допълни той. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
преди 1 месец
Браво на Кацаров ... достоен мъж !
2
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Най-некомпетентния и непочтен министър - Стойчо, отявлен лобист на хайдуците в здравеопазването - частните структури, взел да лъже за пореден път.

Още от Икономика и политика
Общините вземат още 18 млн. лева за проекти по ПРСР