Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Съветът по имунопрофилактика: Да не прибързваме с допълнителна доза от ваксините

Окончателно решение ще бъде взето на национално ниво, след като ЕМА оцени данните за прилагането на допълнителна доза срещу COVID-19

Съветът по имунопрофилактика: Да не прибързваме с допълнителна доза от ваксините

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Окончателно решение за поставянето на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 ще бъде взето на национално ниво, едва след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) оцени данните за прилагането на допълнителна доза. Около това мнение се обединиха членовете на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Здравните експерти настояват усилията на здравната система да бъдат насочени към повишаване на ваксинационния обхват сред гражданите, които все още не са имунизирани или не са със завършен ваксинационен курс.

Още по темата

Членове на експертния съвет изразиха мнение, че при прилагането на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 е добре да има индивидуален подход към всеки човек в зависимост от здравословното му състояние.

В заседанието, което се проведе вчера, участие взеха председателят на съвета проф. Елисавета Наумова, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, д-р Галин Каменов - Национален център по заразни и паразитни болести, проф. Татяна Червенякова - главен координатор на Експертния съвет по инфекциозни болести, проф. Боряна Слънчева - главен координатор на Експертния съвет по неонатология, проф. Йорданка Стоилова - главен координатор на Експертния съвет по епидемиологоия, Мария Попова - директор на дирекция „Проследяване на лекарствена безопасност и клинични изпитвания“, Изпълнителна агенция по лекарствата, д-р Нели Таринска - началник на отдел в Дирекция „Лекарствена политика“, Министерство на здравеопазването, проф. Пенка Переновска - главен координатор на Експертния съвет по педиатрия, проф. Мариана Мурджева - главен координатор на Експертния съвет по клинична имунология и проф. Здравко Каменов - главен координатор на Експертния съвет по вътрешни болести.

В началото на месеца в техническият доклад, публикуван от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC), бе посочено, че няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози от ваксините срещу COVID на напълно ваксинирани лица от основното население. При хора със силно отслабена имунна система обаче трябва да се обмислят допълнителни дози като част от тяхната първична ваксинация.

В доклада се посочват данни, които се основават на ефективността на ваксината и продължителността на защитата. Те показват, че всички разрешени ваксини в ЕС и Европейското икономическо пространство (ЕИП) в момента осигуряват много добра защита срещу нужда от хоспитализация, тежки заболявания и смърт, свързани с COVID, докато обаче около един на всеки трима възрастни в ЕС/ЕИП над 18 години все още не е напълно ваксиниран.

При тази ситуация сега приоритетът трябва да бъде ваксинирането на всички лица, които отговарят на условията и които все още не са завършили препоръчания курс на ваксинация, настояват от ECDC.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври