IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМРО предлага нов личен документ за българите зад граница

„Карта българн“ обаче няма да дава права, каквито имат само българските граждани, като правото на глас например

13:32 | 13.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ВМРО предлага нов вид документ за самоличност "карта българин" за сънародниците ни зад граница. Това заяви Юлиан Ангелов от ПГ "Обединени патриоти" по време на брифинг в парламента, цитиран от БТА. Той представи изготвените заедно с експерти и преподаватели юристи промени в Закона за българските лични документи. 

Законопроектът е подготвен по примера на Полша и Гърция. С новия документ се дава право на българите зад граница да живеят и работят в България. Срокът на валидност на така наречената "карта българин" е 10 години, но желаещите да останат могат да кандидатстват за нейното удължаване до живот. Органът, който ще издава документа, е МВР. 

Документът обаче няма да дава права, каквито имат само българските граждани, като правото на глас например.
"Идеята на този законопроект е да подпомогнем нашите сънародници зад граница. Лицата, които са от български произход на територията на Украйна, Молдова, Македония, Албания, Сърбия и много други държави, да имат по-лесен достъп до родината майка", обясни депутатът. 

Според Ангелов така ще се преодолеят демографските проблеми, проблемите на пазара на труда и трудностите по получаване на българско гражданство. 

Той уточни, че удостоверяването на български произход ще става по реда на Закона за българите, живеещи извън границите на България. С новата "карта българин" сънародниците ни ще могат да пътуват и безвизово, обясни още Ангелов. По думите му издаването няма да е обвързано със загуба на гражданство от съответната страна на произход, тъй като в много държави, в които има български емигранти, двойното гражданство не е разрешено. Такъв пример е Австрия, посочи Ангелов. 

Той коментира още, че това е нов, различен документ за самоличност, който не дава право на глас. "Целта му е наистина да облекчи нашите сънародници зад граница, включително и тези, които са от новата емиграция, които живеят от десетилетия навън и са получили друго гражданство", обясни той. От ВМРО изразиха надежда предложението им да бъде подкрепени и от останалите партии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още