IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна приемът на проекти за програмата Endeavor Dare to Scale 2021

Програмата, с основен партньор Пощенска банка и подкрепена от Софтуер Груп и ИАНСМП, е насочена към предприемачи и бизнеси, които разрастват дейността си

16:14 | 12.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В миналогодишното издание на Dare to Scale участие взеха предприемачи от 12 компании. <em>Снимка: Endeavor</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

В миналогодишното издание на Dare to Scale участие взеха предприемачи от 12 компании. Снимка: Endeavor

 

Започна приемът на проекти за Dare to Scale – четиримесечна програма за растеж, насочена към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на развитието си и разрастват дейността си. Програмата се организира от българския офис на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor с основен партньор Пощенска банка и подкрепата на Софтуер Груп и Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНСМП), съобщиха от финансовата институция.

От Пощенска банка припомнят, че изданията на Dare to Scale през 2019 г. и 2020 г. грабнаха наградата за „Най-добра акселераторска програма“ на Централноевропейските стартъп награди CESA за България.

За Dare to Scale могат да кандидатстват предприемачи от всички сфери на икономиката и от всички региони в България. Условието е да имат вече доказан продукт или услуга на пазара, да са реализирали оборот от поне 200 хил. лв. за 2020 г., броят на служителите да не надвишава 150 души и най-важното – бизнесът им да e с потенциал за глобален растеж.

В програмата могат да участват както утвърдени компании, работещи от години, така и такива, които са стартирали сравнително скоро. Кандидатстването става на този линк до 30 април 2021 г. Кандидатствалите компании ще преминат през селекционен процес, в който ментори и бизнес лидери от мрежата на Endeavor ще селектират финалните участници.

Продължителността на Dare to Scale е четири месеца – от септември до декември 2021 г. Подобно на предходното издание, организаторите предвиждат и тази година програмата да е хибридна – физически събития в София и виртуални такива, когато е необходимо.

Основателите на компаниите ще имат възможността да участват в специализирани обучения в четири основни области: управление на организацията, маркетинг, продажби, бизнес планиране и набиране на капитал. Всяка компания ще има назначен индивидуален ментор от мрежата на Endeavor, който ще провежда регулярни срещи с основателите и ще ги подпомага със своята експертиза.

Участниците ще могат да се включат във физически и виртуални събития, по време на които да обменят опит и да се запознаят с основите играчи в предприемаческата екосистема.

Програмата ще приключи с финалното събитие Demo Day, по време на което участниците ще презентират бизнесите си пред жури от утвърдени бизнес лидери. Подробна информация за програмата е налична тук.

В миналогодишното издание на Dare to Scale участие взеха 12 компании, които преминаха през обучения, менторски сесии, водени от предприемачи и експерти като създателите на Telerik – Васил Терзиев и Светозар Георгиев, основателят на Telelink – Любомир Минчев, и сайт мениджърът на Uber – Александър Попов.

На Demo Day през миналата година компанията RPA беше наградена за участието си с инвестиция от 200 хил. евро от партньорската организация F27. В продължение на участието си в Dare to Scale компанията Out2Bound придобива нов клиент, с който започват работа по мащабен проект, както и установява ключови контакти в Румъния за предстоящо откриване на офис в съседната държава. От началото на програмата през 2019 г. компаниите са получили общо над 150 менторски часа.

„Това, което прави Dare to Scale уникална, е много ясният фокус, който програмата има върху практическите предизвикателства, които компаниите срещат в началната фаза на своя растеж. Програмата обвързва тези предизвикателства с опита и експертизата на менторите в Ендевър, които вече са извървели подобен път и могат да помогнат с конкретни съвети, коментира Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor Bulgaria. - През годините Dare to Scale се утвърди като важен елемент от предприемаческата екосистема в страната, като в предходното издание сме подкрепили компании, които са генерирали 72 млн. лева приходи. По време на участието си в програмата, те успяха да наберат допълнителни инвестиции, да навлязат на нови пазари и да развият нови направления на дейността си.“

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, посочи, че след две изключително успешни години програмата Dare to Scale се утвърди като устойчив модел на развитие, който безпогрешно разпознава и насърчава проектите, които носят истинска стойност за предприемаческата среда у нас.

„За нас е изключително важно да бъдем част от този процес, да подкрепим амбициите на компаниите, които търсят мащаб за бизнеса си и по този начин променят цялата екосистема. Убедена съм, че това е нагласата, която ни движи напред. Времето, в което живеем ни предоставя изобилие от предизвикателства, но точно те ще измерят нашата устойчивост и умението ни да се учим и растем, каза Петя Димитрова. – За трета поредна година, ние от Пощенска банка ще споделим с предприемачите нашата висока експертиза и опит, за да ги подкрепим в най-важния етап от развитието на бизнеса им и да станем част от тяхното израстване. Ще търсим потенциала на успешните партньорства, които ни позволяват да създаваме иновации и да подобряваме възможностите на екосистемата. За нас това е инвестиция в бъдещето и шанс да бъдем част от промяната, която ни движи напред.“

Калин Радев, основател и изпълнителен директор на Софтуер Груп, припомни, че Софтуер Груп е партньор на Dare to Scale за втора поредна година. „В миналогодишното издание имахме удоволствието да се срещнем с предприемачи от различни бизнес сектори и да подкрепим техните амбиции и мечти за успех и растеж, както и да бъдем свидетели на впечатляващите резултати, които акселераторската програма им помогна да постигнат. Очаквам още по-голям интерес и присъствие тази година и пожелавам успех на всички участници“, заяви той.

По думите на Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, ИАНМСП отново участва в една от най-успешните предприемачески програми в нашата страна.
Той е убеден, че в България оперират страхотни компании, които с подходящите насоки и менторство могат да развият бизнеса си спрямо най-високите световни стандарти и да се реализират успешно на външните пазари.

„Приветствам бизнеса да кандидатства в третото издание на Dare to Scale, защото ще получи истински ценните знания, които са му необходими – от една страна, за разгръщане на дейността си, и от друга – за да премине през усложнената икономическа ситуация от последната година с подкрепата на експерти, представители на най-развитите сфери на икономиката“, отбеляза Бойко Таков.

Endeavor е международна неправителствена организация с офиси в 40 локации, подпомагаща предприемачи с големи идеи и бизнеси да се разраснат бързо в международен мащаб.

Предприемачите, част от Endeavor, имат потенциала да променят страните си и света – те могат да бъдат ключов фактор за дългосрочен икономически растеж, създаване на работни места и иновации. Endeavor предоставя на селектираните предприемачи достъп до пазари, капитал и талант в мрежата си от над 4 хиляди ментори и инвеститори на световно ниво. В България, Endeavor започва своята дейност през юли 2015 г. с цел да разшири присъствието на организацията в Европа. Към момента Българският офис е подкрепил над 70 предприемачи от повече от 40 компании, които са създали над 1700 работни места и са генерирали приходи от 320 млн. лева за 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още