IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добре дошли в „Чудната градина“ – един проект на доброто в сърцето на Добрич

Социалният проект печели една от големите награди в КСО платформата на Пощенска банка „Вселена от възможности“

08:52 | 17.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Чудната градина</em></p>

Снимка: Чудната градина

Ул. „Суха река“ в местността Червената пръст в Добрич e мястото, на което се намира „Чудната градина“ – едно съвсем реално място, където среща си дават хората от фондация „Свети Николай Чудотворец“ и почти две дузини младежи с увреждания. В тази градина фондацията помага на тези често забравени от обществото и властите млади хора да вземат бъдещето си в ръце, при това под фирмата на истински бизнес.

„Чудната градина“ си има приходи, разходи, печалба (или загуба) и се сблъсква с много от проблемите, с които се сблъскват и другите компании. Макар че има и нетрадиционни проблеми, например – достъпа до вода, която там наричат „нефта на Добруджа“. 

Общината в Добрич, често помагаща на оранжерията, е оказвала подкрепа със снабдяването с вода за поливане. Но през миналата година се оказало, че цистерните са с дезинфектант и водата не може да се ползва. Сега този казус може да намери дълготрайно решение, защото проектът „Чиста вода“, чиято цел е да се осигури собствен водоизточник чрез дълбочинен сондаж за чиста вода, спечели наградата в категория “Зелени проекти“ в КСО платформата „Вселена от възможности“ на Пощенска банка. 

„Градината ни е в сърцето на Добрич и през летните месеци на ден са ни необходими поне 20 тона вода. Водата от плитките кладенци в Добруджа е с високо съдържание на нитрати, битови и промишлени замърсявания, които се усвояват от растенията и така попадат в човешкия организъм. Водата от ВиК е доста скъпа и с високо съдържание на хлор, който е отрова за повечето цветя и зеленчуци“, разказва пред Investor.bg Мария Методиева, председател на УС на фондацията.  

Призът в надпреварата на „Пощенска банка“ не идва лесно – след попълването на иначе лесната онлайн форма за кандидатстване се оказва, че са получени общо 238 проектни предложения на хора от различна възраст, от различни сектори и с различен опит. 

„Прочитайки регламента, решихме, че ни трябват много гласове, за да сме от тримата първи в нашия раздел „Зелени проекти“. Това не беше трудно, защото сме доста популярни не само в нашия град, а въобще в социалните мрежи. Събрахме най много гласове от всички участници – 923“, разказва Методиева. 

След това 30-те финалиста е трябвало да изпратят малък едноминутен клип – последният етап от надпреварата. „Нямахме възможност да пътуваме до София, защото септември ни е от доста натоварените с работа месеци. Но бях в Градината, когато ми съобщиха по телефона, че сме един от тримата победители. Скачах от радост, защото спечелени проекти за Градината имаме много, но това е един от най-смислените и желани от нас проекти“, разказва Методиева, която е филолог по образование. 

За какво ще се изразходват спечелените пари? 

Наградата е в размер на 10 000 лв., а спечелилите се ангажират със срок за реализиране на проекта си в рамките на 6 месеца от датата на получаване на финансирането. Парите „Чудната градина“ ще изразходва изцяло за построяване на изграждането на водовземно съоръжение и осигуряването на чиста вода. 

„В момента сме на етап узаконяване на съоръжението от съответния орган на МОСВ. Земята, на която е изградена градината, е общинска и е предоставена с решение на ОС безвъзмездно. Задействана е процедура по издаване на всички необходими разрешителни, които са финансирани от общината. Веднага след като получим разрешителните, което всъщност отнема най-дълго време, ще съберем оферти от сондажни фирми и ще изберем най-добрата. Самият сондаж ще отнеме най-малко време, а цената му зависи от дълбочината, на която се дълбае. С останалите пари ще осигурим помпи, маркучи, укрепване на помпеното съоръжение и др., стига да останат“, разказа още управителят на фондацията. 

Светът е голям и спасение дебне… отнякъде  

Подкрепената заетост за хора с интелектуални затруднения не е субсидирана от държавата – затова социалните предприятия трябва да реализират печалба, за да се самоиздържат. Но за разлика от здравите служители, когато става дума за такива като тези на първото социално предприятие в България за младежи с умствени затруднения, те могат да работят само с трудови наставници. А така, съвсем логично, средствата за заплати нарастват. За щастие обаче „Чудната градина” има много приятели и среща подкрепа дори в трудни времена. Така например община Добрич финансира изработването на проекта и лицензите, които се изготвят от Басейнова дирекция - гр. Плевен. Сумата, която са дарили местните власти до момента, е 2500 лв., но предстоят още плащания. 

Според Мария Методиева сумата от проекта на „Пощенска банка“ ще е достатъчна за изграждането на помпеното съоръжение. След това самото социално предприятие ще реинвестира част от печалбата си, за да „заведем“ чистата вода до цялата градина. 

„Ако увеличим мащаба на градината, ще търсим допълнително финансиране за напоителна система за останалите декари. Идеята ни за сонда е откакто съществува градината - тоест от 3 години, но досега не сме намирали подходяща финансираща програма. За съжаление за социални каузи инвестиционни пари се намират трудно. Повечето финансиращи организации си мислят, че ни трябват средства само за обучения, дигитализация и конференции. За да се развие обаче един социален бизнес модел, той има нужда от средства като всеки друг бизнес“, казва тя. 

Ако проектът се реализира в целия си обем, „Чиста вода“ и „Чудната градина“ ще се насочат към насърчаване на екологични, устойчиви на климата земеделски практики, които не само увеличават добива, а запазват и природните ресурси. От фермата ще се предлагат екологично чисти зеленчуци на цялата местна общност, а постигайки устойчивост и повишаване на производителността, ще може да продължава да осигурява работа на хората с интелектуални затруднения - най-неоправданите от обществото, които почти никой друг работодател не наема. 

В мечтите на Методиева до две години обработваемата площ на Градината ще се увеличи до 17 дка. „Ще сме осигурили чиста вода за цялата градина и отопление за оранжериите с обща площ от 880 кв. м. Ще сме изградили отоплителна система за офиса и помещенията за почивка с обща площ от 55 кв.м засега. След две години се надяваме да сме развили в рамките на градината и Център за социална интеграция, който също ще отопляваме с термопомпено съоръжение“ казва Методиева.  

От фондацията искат да вдъхновят и много техни колеги социални предприемачи да използват подобни иновативни практики, а самите те - да продължават да променят своя малък свят, превръщайки го в едно по-справедливо и по-добро място. Дори и като бизнес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още