IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна може би достига дъно, но този път по-различно

В четвъртък биткойнът приключи едно от най-лошите си тримесечия, изтривайки 60% в периода април-юни

18:12 | 05.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Това е едно постоянно упражнение, когато даден актив се окаже в продължително и дълбоко поевтиняване: хората гледат към графиките, следят този или онзи индикатор и вадят таблиците в опит да установят кога може би ще се стигне дъното. За биткойна това се случва в пълна сила сега, пише Bloomberg

Анализаторите на компанията Glassnode проследяват редица индикатори – от случаи, когато цената на биткойна пада под пълзяща средна до слизане под т. нар. мярка за балансираща цена, която отразява пазарната цена, която отговаря на стойността, платена за монета, минус реализираната цена впоследствие. Това, което те наблюдават, е, че голяма част от метриките реагират по сходен начин – нещо, което рядко се случва.

През последните пет години, посочват анализаторите, е имало само шест други подобни периода, някои от които съвпадат с дъна на мечи пазар, както през ноември 2018 г. и през март 2020 г. Но може ли случващото се сега да се окаже по-различно?

В четвъртък биткойнът приключи едно от най-лошите си тримесечия, изтривайки 60% в периода април-юни. До петък монетата се раздели със 70% от стойността си от ноемврийските върхове. В тази среда спот търговията на биткойна намаля „значително“, посочват от Arcane Research. Междувременно активите под управление на криптоинвестиционни продукти през юни са достигнали рекордно ниски равнища, а най-голям спад отчитат борсово търгуваните фондове – категория, която отчита понижения от над 50% до 1,3 млрд. долара, по данни на фирмата CryptoCompare.

Мторото тримесечие е едно от най-лошите за биткойна. Графика: Bloomberg 

Виновни са обичайните заподозрени: Федералният резерв се огъна и увеличи лихвените проценти в опит да укроти инфлацията, макар и това да значи щета за икономиката; разпродажби на различни класове активи и влошаване на настроенията; както и растящ списък криптофирми, кредитори и хедж фондове, ударени от поевтиняването при криптовалутите. Дан Морхард от Pantera Capital коментира наскоро, че е вероятно да има още повече „големи сривове“ през идните месеци.

Според Рос Мейфийлд, анализ по инвестиционни стратегии на Baird, голяма част от тегобите в криптосектора вече са включени в ценообразуването – или най-малко поне при биткойна. Но „това не означава, че не може да се отиде много по-надолу (по отношение на цената – бел. ред.) в краткосрочен план, защото Фед ще продължи да увеличава лихвените проценти и, ако влезем в рецесия, ще има дори още по-малко апетит за високорискови и спекулативни активи“, коментира още той, прогнозирайки изправянето пред „предизвикателна среда“.

Блокчейн активността е висока по време на бичи пазар и расте още, когато пазарът се срине, тъй като участниците в търговията бързат да се отърват от позициите си, посочват от Arcane Research. Но когато цените се стабилизират на едно по-ниско ниво, то тогава активността също намалява. „Изглежда сме в такъв период сега“, посочва Ярен Мелеруд от компанията в бележка. „Биткойн блокчейн мрежата е в хибернация, докато криптозимата заявява присъствие“, коментира той.

Един положителен сигнал: Брет Мънстър от Blockforce Capital посочва, че обикновено, по време на мечи пазар, монетите се вадят от адресите за съхранение и се депозират към борси, което може да е сигнал за намерение за продажба. Сега обаче това не се наблюдава.

„С изключение на приблизително 80-те хиляди монети, захвърлени на пазара от Luna foundation в провален опит за спасяване на паритета на UST с долара,  продължаваме да наблюдаваме стабилен поток на биткойни извън борсите, прибрани за дългосрочно съхранение“, отбелязва Мънстър. В допълнение броят на портфейлите с наличие на биткойни в тях расте, наред с други фактори.

Броят на портфейли с ненулева наличност на биткойни в тях расте. Графика: Glassnode/Bloomberg

„За разлика от 2018 г., когато търсенето на биткойни намаля по време на този ценови срив, няма признаци за забавяне на усвояването днес“, отбелязва той. „Въпреки скорошния срив на цените основите на биткойна със сигурност са по-силни сега, отколкото когато и да е било в историята“, допълни Мънстър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
onezero
преди 1 година
Доста по-различно е от предните сривове, най-вече обема - заличиха 2 трилиона долара стойност - ще рече 2 трилиона си смениха собственика, защото нищо не се губи в природата. за да скочат пак криптовалутите трябва да се намерят балъци да вкарат трилиони, а пари да си седим вкъщи едва ли някой ще даде вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Не че другите крипто монети са се убили от реални приложения в индустрията и бизнеса, но биткойна точно е тромава, енергоемка и напълно безсмислена глупост. Единствената му стойност е сантиментална (първият от ...20 000 вида към момента). Когато на инвеститорите им е широко около врата и плуват в ликвидност, да хвърлят малко за бело, рулетка, или пък крипто активи е нещо нормално и забавно. Спре ли кранчето обаче, започва цепене на стотинката, и всички пари за глупости секват от раз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още