Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Копачите на биткойни поглеждат към ядрената енергия

Биткойн мрежите представляват невероятните 0,32% от световното потребление на енергия и колосалните 0,13% от общите годишни въглеродни емисии

Копачите на биткойни поглеждат към ядрената енергия

Снимка: Bloomberg L.P.

Време е биткойн копачите да се заемат сериозно с намаляването на въглеродния си отпечатък. Глобалната индустрия за производство на криптовалути поглъща грандиозни количества енергия - колкото цели държави. Към момента добивът на биткойни се нарежда между Колумбия (страна с 50 милиона души) и Бангладеш (с население от 163 милиона души) по отношение на потреблението на енергия.

Биткойн мрежите представляват невероятните 0,32% от световното потребление на енергия и колосалните 0,13% от общите годишни въглеродни емисии, пише Oilprice.

Процесът на „копаене“ на биткойни, макар и виртуален, изисква огромно количество ресурси поради голямата мощ, необходима за извършването на сложните изчислителни операции, стоящи в основата на блокчейна. 

Още по темата

Понастоящем биткойнът се откроява заради огромното си енергийно потребление в сравнение с други криптовалути, не само защото е повече от два пъти по-голям от следващата най-търгувана криптовалута, а и за това, че за нейния добив се използва сложния алгоритъм SHA-256.

През последните месеци биткойн се сблъска с редица негативни медийни публикации заради своя растящ въглероден отпечатък. Бил Гейтс заяви, че криптовалутата е несъвместима с глобалната борба срещу изменението на климата в интервю за New York Times. Дори Илон Мъск, който беше най-големият и най-известният защитник на токена, се отказа да предлага електромобили срещу биткойни, докато криптовалутата не „позеленее“.

Сега, когато натискът е налице, много биткойн копачи вече търсят нови и по-зелени начини за добив. Въпреки че 39% от енергийното потребление при добив на биткойн се покрива от възобновяема енергия, най-вече от хидроенергия, копачите ще трябва да се постараят повече, за да подкрепят битката срещу глобалното затопляне.

Някои копачи отговориха на критиките, създавайки специално съоръжения за добив на отделяния в атмосферата като вторичен продукт от добива на петрол природен газ. Тази форма на производство на енергия не само е практически безплатна, но също така възпрепятства вредните парникови газове да не достигат атмосферата. Но макар природният газ да не е толкова силно замърсяващ като петрола или въглищата, продължителното му използване все пак представлява пряка заплаха за борбата с изменението на климата, според доклад на ООН.

И така, какви въглеродо неутрални опции биха били жизнеспособни за задоволяване на огромните енергийни нужди на криптовалутата? Отговорът може да се крие в ядрената енергетика.

Понастоящем редица региони в САЩ се подготвят да разширят своя ядрен капацитет, докато множество компании за добив на биткойни се обръщат към атома като нов източник на енергия. Energy Harbor и Standard Power, например, си партнират, за да предоставят ядрена енергия на нов център за добив на биткойни в Кошоктън, Охайо. Междувременно Compass Mining сключи 20-годишно споразумение с калифорнийската компания Okla, която ще доставя директно енергия за добива на токени.

Макар че е малко вероятно ядрената енергетика да се превърне в основен източник на гориво за биткойн копачите навсякъде по света, внасянето на повече форми на декарбонизирано производство на енергия в крипто индустрията е добра новина за всички.

Криптовалутите няма да изчезнат скоро, но това важи и за глобалното затопляне. Разширяването на тази първа вълна от масови крипто активи вероятно ще даде тласък в дългосрочен план по отношение на енергията.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
mrynmryn до: evlogi
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Не, но тия матри "зеления" биткойн са умрели отдавна, щото ако не е той, нещо друго ще е "зелено". Да не говорим, как ВЕЦ-овете влияят на флората и фауната, около тях, далеч не са "зелени".
2
 
4
 
2
evlogi до: mrynmryn
преди 2 седмици
Демек ся тва другото седи без енергия в мрака?
6
 
4
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
"39% от енергийното потребление при добив на биткойн се покрива от възобновяема енергия"Това е нелепо, все едно ако няма биткойни, тая енергия, няма да се ползва за друго...

Още от Криптовалути
Новият шеф на SEC: Нужна е регулация на криптопазара