IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон ще субсидира разработването на мини атомни централи субсидии

Зараждащата се индустрия на мини атомни централи може да помогне за засилването на британското производство и износ

20:37 | 07.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания трябва да дава за разработка на мини атомни централи субсидии като за вятърната енергетика, сочи независимо проучване по поръчка на правителството, цитирано от Ройтерс.

Страната трябва да инвестира в нови енергийни мощности, за да замести предвидените за закриване след 2020 година централи на въглища и АЕЦ, като се стреми към производства с по-ниски въглеродни емисии, за да изпълни целите си за намаляване на парниковия ефект.

Правителството проучва дали мини атомните централи - т. нар. малки модулни реактори (ММР - small modular reactors - SMR) - могат да предложат решение дали този сектор може да засили износа след излизането на страната от ЕС.

Правителствената подкрепа за офшорните вятърни централи позволи на сектора да понижи разходите и да се намалят субсидиите.

В доклада е посочено, че зараждащата се ММР индустрия може да помогне за засилването на британското производство и износ.

Rolls Royce, която планира да произвежда ММР във Великобритания, оценява пазара за износ на около 400 милиарда британски лири (518 милиарда долара).

ММР използват съществуващи или нови ядрени технологии в много по-малки размери от съществуващите големи централи и ще бъдат в състояние да произвеждат около една десета от електричеството, произвеждано по големи мащабни проекти.

Мини централите, които могат да бъдат изградени до 2030 година според проучването, ще се произвеждат в заводи на малки части, които могат да се транспортират с камиони и шлепове до мястото, където да бъдат сглобявани много по-бързо, отколкото големите АЕЦ.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още