IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландски регулатор разследва как TikTok опазва данните на децата

Приложението доби огромна популярност по време на пандемията

21:51 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Нидерландски регулатор, следящ за опазването на личните данни, обяви, че ще разследва как китайската социална мрежа TikTok, която стана особено популярна по време на пандемията на Covid-19, се грижи за данните на милиони млади потребители, предава Ройтерс.

Това се случва в момент, в който има все по-големи критики към приложението от страна на САЩ. Платформата позволява на потребителите да създават и споделят свои кратки видеа с милиони хора по цял свят.

TikTok, която е собственост на китайската ByteDance, първо набра популярност в Азия, а след това се сдоби с много последователи на запад. Тя твърди, че има между 500 млн. и 1 млрд. потребители в глобален мащаб.

Компанията, която миналия месец въведе опция за родителски контрол, заяви, че сътрудничи на властите в Нидерландия.

„Най-големият приоритет на TikTok е защитата и опазването на потребителите, особено на нашите млади потребители“, коментира говорителката на компанията Гудрън Херман.

През април TikTok блокира чатовете в реално време и видео стрийминга за потребители под 16-годишна възраст и въведе родителски контрол, за да ограничи неподходящото съдържание и да се управлява времето, в което децата са пред екраните.

„За много потребители това е важен начин да са в контакт с приятели и да прекарват време заедно, особено по време на сегашната криза с коронавируса“, коментира Нидерландската служба за защита на данните (DPA). „Възходът на TikTok също така доведе и до нарастващи притеснения за опазването на данните“.

Подчертавайки уязвимостта на тинейджърите и децата, които може да не са наясно с последиците от онлайн поведението си, DPA ще „провери дали TikTok адекватно защитава неприкосновеността на нидерландските деца“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още