IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плановете за преструктуриране на новия шеф на Harley-Davidson се отплащат

Производителят на мотоциклети постигна по-добра от очакванията печалба през третото тримесечие под ръководството на Йохен Заиц

17:12 | 27.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на акциите на Harley-Davidson скочи с над 20% в предборсовата търговия благодарение на по-добрата от очакванията печалба, след като усилията на главния изпълнителен директор Йохен Заиц да намали разходите и да засили маржовете заради по-ниската приходна база се отплащат през третото тримесечие, предава Bloomberg.

Базираният в Милуоки, щата Уисконсин, производител обяви коригирана печалба на акция от 1,05 долара, като надмина консенсусната оценка на анализаторите от 29 цента за акция. В съответствие със стратегията на Заиц за намаляване на предлагането и повишаване на цените, компанията съобщи, че наличностите на търговците са намалели с над 30% спрямо година по-рано и тя е успяла да получи офертната цена за мотоциклетите от 2020 г. през тримесечието. Harley Harley

Заиц, който е бивш главен изпълнителен директор на компанията за спортни стоки Puma, стесни фокуса на производителя на мотоциклети до основните пазари и модели и ограничи амбициите за експанзия в чужбина.

Продажбите на мотоциклети в САЩ, най-големия пазар на Harley, са отбелязали 15-то поредно тримесечие на спад, като между юли и септември са намалели с 10%. Той обаче е по-малък в сравнение с понижението от 27% през предходното тримесечие.

Компанията не публикува указания за печалбата си през цялата година, като се позова на несигурността заради пандемията.

Глобално отстъпление

Harley съобщи, че излиза от 39 пазара, където слабите обеми и печалба не генерират достатъчно ликвидни средства в подкрепа на инвестициите. Компанията ще се съсредоточи върху 50 ключови пазара, а в 17 от тях ще разчита на външни дистрибутори, за да продава мотоциклети. Тя планира да доставя машини в Индия чрез Hero MotoCorp, след като обяви оттеглянето си от страната миналия месец.

Заиц привлича нови таланти, за да помогне за осъществяването на трансформацията на 117-годишната компания. Той замени дългогодишния финансов директор Джина Гьотер миналия месец и създаде позицията главен дигитален директор, за да преустрои платформите за онлайн търговия на Harley. Harley Harley

Приходите от мотоциклети и свързани с тях стоки са намалели с 10% на годишна основа до 964 млн. долара, след като Harley отложи традиционното си представяне на нови продукти през август за началото на 2021 г. Но тези приходи от продажби все пак надминаха очакванията на анализаторите за 843,7 млн. долара.

Стъпките за преструктуриране принуждават търговците на нови мотоциклети да намаляват наличностите и да увеличават цената. Кевин Кодз, собственик на Classic Harley-Davidson в Лийспорт, щата Пенсилвания, казва, че печели с 500 долара повече от продажба на нов мотоциклет.

„Тъй като наличностите са ограничени, маржовете хвърчат нагоре. Правим много малко отстъпки както за нови, така и за употребявани мотоциклети, няма продукт на пазара“, допълва той.

След като пое поста на главен изпълнителен директор през февруари, Заиц обяви планове да намали служителите с около 14%, да свие търговската мрежа на компанията и да отложи пускането на нови продукти. Той беше назначен официално за главен изпълнителен директор през май.

Заиц планира да обяви до края на годината нов стратегически петгодишен план, който нарича Hardwire, игра на думи с електрическия мотоциклет на Harley, Livewire.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още