IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Градус": Вярваме в БФБ и излизаме на борсата с позитивни очаквания

Компанията може да осъществи второто най-голямо IPO в историята на БФБ

11:59 | 09.02.18 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българският производител на продукти от птиче месо „Градус“ излиза на борсата над 25 години след създаването си и десет години след най-голямото първично публично предлагане (IPO) в историята на БФБ – това на Първа инвестиционна банка през 2007 г.  

Компанията даде заявка да набере 100 млн. лв., което би ѝ отредило второто място в класацията с най-мащабни предлагания на българския пазар. Нещо, което инвеститорите чакаха от дълго време, а „Градус“ поема тежката задача да оправдае надеждите за „голямото възраждане“ на БФБ.

„Градус е на ниво да бъде публична компания. Видяхме всички позитивни страни от публичността, а Българска фондова борса (БФБ) заслужава играч като нас“, заяви в интервю пред Investor.bg изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов. „Смятаме да предложим достатъчно обем акции на борсата, защото вярваме в потенциала на българския пазар“, каза още той.

Защо БФБ и защо сега?

„Логична първа стъпка е БФБ. Ние сме на българския пазар, тук създадохме своя бизнес и тук работим. На този етап мислим за нашата борса и смятам, че българският пазар има нужда от компания като нашата“, категоричен е Ангелов.

През последните месеци зачестиха спекулациите за възможно голямо IPO в България. Листването на нови емитенти се очакваше още през 2017 г., но след редица законодателни промени и усилия в посока на развитие на българския капиталов пазар това вече е факт.

Според анализатори БФБ се нуждае от нов „златен век“, от "ново БТК", което да повиши ликвидността и да влее свежи възможности за инвестиране у нас.

„Това показва, че има глад за компания като нашата на БФБ. Българската борса има много голям потенциал. Трябва все повече компании като нас да се обърнат към борсата. Публичността дава експозиция към световните пазари, чуждестранни инвеститори и подобрява прозрачността на компанията. Всички успешни компании от световен мащаб са минали по този път“, обясни Ангелов.

За компанията това не е необмислено решение. „Подготвяме се от една година и сега сме готови за тази стъпка. Очакванията са публичното предлагане да се случи в края на май или началото на юни“, допълни изпълнителният директор на старозагорския производител.

Според данни на компанията капацитетът на месопреработвателните ѝ мощности е 40 хил. тона годишно под формата пилешко месо, разфасовки, колбаси, полуфабрикати и деликатеси годишно, а четирите ѝ ферми за угояване доставят по 20 млн. бройлера годишно. 

Фуражният завод е с капацитет от 60 хил. тона храна годишно. Основният пазар за пилешкото е България, а около 30% от производството се изнасят. 

Второто най-голямо IPO в историята?

IPO-то на Първа инвестиционна банка е най-голямото до момента у нас, като на 18 май 2007 в касите на дружеството постъпиха 107 млн. лв. от продажбата на 10 млн. нови акции.

Каолин АД излиза на борсата месец по-рано – на 18 април, като набира 61,84 млн лв. Впоследствие дружеството бе отписано. Следва IPO-то на Корпоративна ТБ на стойност 58,5 млн. лв., осъществено на 10 май 2007 г.  В крайна сметка през 2014 г. Българска народна банка отне лиценза на кредитната институция. По назад в класацията остават IPO-тата от 2006 г., 2007 и 2008 на Химимпорт АД с 44,1 млн. лв., и Монбат с 32,7 млн лв., Трейс Груп Холд с 22,1 млн. лв., Девин с 18,3 млн. лв. и Агрия Груп Холдинг и ЦБА Асет Мениджмънт с 15,4 и 14,4 млн. лв., съответно.

Последните „бели лястовици“ на българския пазар бяха от технологичния сектор – Сирма Груп Холдинг и Алтерко. Софтуерната компания Сирма Груп Холдинг АД набра близо 11,5 млн. лв. от борсата през октомври 2015 г. В първия ден от декември 2016 г. акциите на Алтерко официално започнаха да се търгуват на българската борса, като компанията набра около 2,18 млн. лв.

Нова птичка за хранително-вкусовия сектор

През последната една година общо осем компании от хранително-вкусовия сектор са тъгувани на БФБ – София. Само две от тях повишават цената на акциите си, като най-печелившата компания от този сектор е Слънчо АД с ръст от 28,6% през последната година.

Сред компаниите в този сектор са Ломско пиво АД. Херти АД, Тодоров АД, Винзавод-Асеновград АД, Захарни заводи АД, Българска захар АД, Тракийско пиво АД, но търговията с техни книжа е толкова вяла, че през 2017 г. хранително-вкусовият сектор дори не влиза в 10-те водещи сектора на БФБ, показва справка на Investor.bg.

Структура на търговията в 10-те водещи сектора през четвъртото тримесечие

Източник: БФБ - София

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 6 години
и бая хора от доставчиците завлякоха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Minka
преди 6 години
Тия "играчи" бяха от Панагюрище, нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Това ме размаза :))) ''Българска фондова борса заслужава играч като нас, изпълнителният директор на компанията Ангел Ангелов.:))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Чудя се колко точно стотин милиона загубиха, след като купиха Пикади, но първо успяха да излъжат дори Ройтерс, че са ''американци'' :)))))))) http://investments.dir.bg/_wm/library/item.php?did=554404&df=8&dflid=3-Koi-kupuva-PikadiliА после назначиха една кокошка за директор на компанията, която успя да фалира Пикадили само за няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 4
Ferry
преди 6 години
дали заглавието не би звучало по-ясно и по-еднозначно:"Градус": Вярваме в балъците и глупаците на БФБ и излизаме на борсата с позитивни очаквания да им закопаем парите ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
maverik
преди 6 години
Май имат още дял там. Ше Фръчи перушина и яйца... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Minka
преди 6 години
Дано! Болниците ги продадоха май? Само питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
DarkStar
преди 6 години
P.s. да не забравяме и БТК - стожерът на капитала... като гледам колко дела се водят за тази структура... Не само размера е от значение... както се казва в една приказка... трябва и друго... :) Лично аз вече избягвам да ям пилешко, защото го тъпчат с какво ли не, но все пак пожелавам успех на компанията, рядко има хора оцелели 25 години в бизнеса и да го разрастнат до такива мащаби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
DarkStar
преди 6 години
От "големите IPO" на борсата, ми прави впечатление следното:Първа Инв. Банка - за малко преди няколко години да остане в историята...КТБто - остана в историята.... Каолин-ът - вече не е на борсата...Химимпорт-ът- думите са излишни...Девин- също - взе парите и излезе...За Трейс- там пък влязохме в световните рекорди за презаписване... и до там...Дано този път да е различно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още