Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Агро Финанс“ разпределя малко над 6 млн. лева за дивидент

Дружеството е отдало 93% от земята в портфейла си към края на май при средна рента от 53,45 лева

„Агро Финанс“ разпределя малко над 6 млн. лева за дивидент

Снимка: Pixabay

„Агро Финанс“ АДСИЦ ще разпредели 0,186 лева брутен дивидент на акция, решило е общото събрание на акционерите, което се проведе в сряда, става ясно от протокола, публикуван чрез Бюлетин Инвестор.

Общо като дивидент ще бъде разпределена сума в размер на малко над 6 млн. лева, което е над 90% от печалбата за 2019 г. (6,67 млн. лева), записано е в протокола.

Акционерите са гласували и обичайните точки за обсъждане на общото събрание. Одобрени са отчетите на дружеството и докладите за дейността за 2019 г.

„Агро Финанс“ инвестира в земеделски земи, като основният му портфейл имоти се концентрира в Северозападна и Североизточна България. В двата региона дружеството притежава над 100 хил. дка площи. Малко под 27 хил. дка компанията притежава в Североизточния и Южния район на България.

Агро Финанс АДСИЦ
Четири пети от земите на фонда са от 3-та до 5-та категория. Почти 97% от земите в портфейла му са от първа до шеста категория.

Към края на май инвестиционният портфейл на компанията се формира от почти 139 хил. дка земеделска земя. Инвестициите са в размер на над 44 млн. лева при средна цена с включени разходи от 316,84 лева на дка.

Също към 31 май „Агро Финанс“ е отдало под аренда и наем 128 хил. дка или 93% от притежаваните земи. Средната договорена рента е 53,45 лева на дка.

Основен акционер в „Агро Финанс“ е „Уинслоу ленд инвест“ със 76,31%. „Кооп инвестмънт“ притежава 12,25%.

През последната една година акциите на компанията остават на цена от 3,7 лева при 119,213 млн. лева пазарна капитализация.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Сделки с акции на две дружества формираха над около 90% от оборота на БФБ