IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли прибиране на печалби от спекуланти при предлагането на "Телелинк БСГ"?

Третият транш беше на 8 юни, но цената на акциите се бетонира на 14 лв. и под тази цена, вероятно заради излизане на горещи пари

15:41 | 17.06.21 г.
Автор - снимка
Редактор
Има ли прибиране на печалби от спекуланти при предлагането на "Телелинк БСГ"?

Третият транш от предлагането на акции от „Телелинк БСГ“ беше на 8 юни 2021 г.  и, както съобщиха от посредника по предлагането, беше изкупен в „първите минути“.

Оборотът тогава беше за 12 млн. лв., основно на цена от 13,5 лв. за акция, което е цената на предлагането. Последва обаче бърз ръст до 14,3 лв. в същия ден.

После обаче се случи нещо странно. Цената стагнира и дори върви надолу. В следващите три дни имаше сделки на нива от 14,3, 14,1 и 14,2 лв., но в последните три дни максималната е 14 лв., а минималната за деня 13,9 лв.

Най-логичното обяснение е, че инвеститори са купили на 8 юни на 13,5 лв. с цел бърза печалба (т. нар. спекула или горещи пари) и сега „разкешват“ (казано на борсов жаргон бел. ред.) на 13,9 лв. с печалба от 2,96% преди комисиони, лихви по заемен ресурс и други, ако има.

За всеки непрофесионалист е интересно как в един ден оборотът е 12 млн. лв. (на 8 юни), а в следващите седем дни, включително днес, е далеч по-нисък - съответно между 16 и 46 хил. лв. и цената е в средата между минималната и максималната от 8 юни (между 13,5 и 14,3 лв.). Вероятно ако нямаше спекуланти, разчитащи на бърза препродажба, цената можеше да е отскочила в посока 16 – 17 лв., където беше само преди няколко седмици и преди обявяването на новата продажба от основните акционери.

В последните дни оборотът на БФБ доста се сви и тази сутрин до 12:25 ч. е само за 161 хил. лв., от които най-много - с „Телелинк БСГ“ - за 28 хил. лв.

Това е слаба ликвидност и не е рай за спекулантите. А идват апатичните летни месеци. Затова е интересно да се види развитието. Дали търговията в тесен коридор при „Телелинк БСГ“ ще продължи, или ще се премине на друго ценово ниво. А какво би станало, ако има някакъв шок на финансовите пазари и спекулантите при „Телелинк“ (ако има такива) са принудени да приберат бърза загуба, вместо бърза печалба.

Най-важен е въпросът за това какво следва -  след като на „Биодит“ АД имаше 100% печалба след листването, а при „Телелинк БСГ“ има само 3% поскъпване след третия транш, какво ще стане след старта на търговията със „Син Карс Индъстри“. И какво ще стане след търговете за „Инфинити Капитал“ и „Импулс I”, ще има ли възможност за бърза печалба? Ако и тези предлагания са успешни, ще се появят още много кандидати за привличане на капитал. Това не е лошо, просто не е ясно дали пазарните участници ще успяват да отделят "зърното от плявата".

Защото всеки спекулант иска да влезе в дадена компания, да продаде с 20-100% печалба, да влезе в следващата и т.н. да яхне вълната, като премине през всички предлагания и направи сериозна доходност.

Тези въпроси вълнуват инвеститорите, защото ако много спекуланти „се качат на клона“, той може да се счупи, особено при пазарен шок от чуждите пазари например. Всички големи предлагания осигуряват някаква по-сериозна възможност за влизане (която неликвидният ни пазар трудно осигурява при нормалната търговия), но дали ще има възможност за бързо и добро излизане? Засега при „Телелинк БСГ“ говорим за 3%, докато при „Биодит“ беше около 100% (в момента вече стопени до около 70%). Да видим следващите предлагания. Ситуацията започва да прилича на тази от 2006-2007 г. когато имаше много IPO-та и стратегията беше "купи на предлагането и продай веднага при старта на търговията".

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Свързани компании:

Син Карс Индъстри АД(SIN)

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още