Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Печалбата на БФБ расте с 50%, но акционерите чакат ЕСО и зараждащата се коалиция

Основната част от печалбата се формира от Българската независима енергийна борса

Печалбата на БФБ расте с 50%, но акционерите чакат ЕСО и зараждащата се коалиция

Снимка: Investor.bg

Нетната консолидирана печалба на „Българска фондова борса“ АД (БФБ) се повишава с 50% на годишна база до 5,5 млн. лв. за деветмесечието на 2021 г., показва отчетът на дружеството, публикуван на сайта му.

Повишението на печалбата само за лятото е с 48% на годишна база до 1,92 млн. лв.

Инвеститорите обаче не се впечатлиха и цената на акциите на БФБ достига 8,4 лв. за брой след края на сесията на 3 декември, а в дните преди това имаше сделки и при цена от 8 лв. на акция. Цената е доста под рекорда от 9,8 лв. за ценна книга, постигнат преди малко повече от месец.

Основната част от печалбата се формира от „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), където се търгува електроенергията.

В началото на ноември Енергийният системен оператор (ЕСО) обяви, че ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) предложение за намаляване на цената на тока на свободния енергиен пазар. Предвиждат се директни договори с ЕСО между производителите на ток и консуматорите.

След това на 23 ноември партиите кандидати за коалиция - ПП, БСП, ИТН и ДБ, постигнаха съгласие и по отношение на промяна на правилата на търговия на енергийната борса и да се насърчат дългосрочните договори. Какво точно е решено, засега не се знае в детайли.

Консолидираните продажби на БФБ се увеличават с 29% на годишна база до 11,6 млн. лв. за деветмесечието на 2021 г.

В неконсолидирания си отчет БФБ е с нетна печалба от 4,65 млн. лв. за деветмесечието, но от неконсолидираната си дейност е на загуба с около 559 хил. лв. Печалбата идва от дивидент в размер на 5,2 млн. лв. от „Българска независима енергийна борса“, в която БФБ е акционер. Така дейността на БФБ се свежда до резултата на „БНЕБ“ ЕАД и последната е движещият фактор зад цената на акциите на БФБ.

Още по темата

Наскоро Съветът на директорите на БФБ предложи на акционерите да придобие миноритарен дял от 45% в ИП „Капман“ АД срещу 5,5 млн. лв., но се отказа.

Впоследствие КФН наложи забрана на това гласуване.

Посочените три новини (идеята за сделката с "Капман", предложението на ЕСО и предложението на формиращата се коалиция) вероятно създават усещане за несигурност у инвеститорите и цената на акцията е в застой. Въпреки лекото отстъпление напоследък за последните 12 месеца акциите на БФБ поскъпват с почти 102%. Разпределен е и брутен дивидент от 0,63 лв. на ценна книга.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се колебае на ниво под 640 пункта